Budapesten folytatódtak a kínai üzletemberekkel a tárgyalások

2012. május 07. hétfő - 13:08 / piacprofit.hu
  •    

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) pár nappal a kormányközi megállapodások után Budapesten fogadta a kínai Jilin tartományból érkező delegációt. A tartományi külügyi vezető és a vele érkező üzletemberek hazánkba érkezésének célja volt, képet kapni Magyarország gazdaságáról és tájékozódni a befektetési lehetőségekről.

Magyarország és Kína gazdasági kapcsolata mérföldkőhöz ért a pár nappal ezelőtt létrejött kormányközi megállapodások tükrében. A többek között a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretének tervezett felhasználása, a Huawei magyarországi logisztikai központja és a fővárost a Liszt Ferenc reptérrel összekötő gyorsvasúttal kapcsolatos egyezmény hazánk gazdasági fellendülésének szempontjából jelentős lépés.  

Az új alapokra helyezett gazdasági együttműködés jegyében kiemelt jelentőségű, hogy a 6000 közép- és nagyvállalat érdekeit képviselő MGYOSZ a napokban a kínai Jilin tartományból érkező vezető üzletembereket látott vendégül. A kínai delegáció tagjai voltak többek között a tartomány külügyekért felelős vezetői, a helyi bank elnöke és számos, a régióban kiemelkedő gazdasági társaság igazgatója. A Magyarország területének nagyjából kétszeresét kitevő, Kína észak-keleti területén elhelyezkedő tartomány GDP-növekedése 2011-ben közel 14%-os volt, ami még a Kínai átlagot is jelentősen, közel 5%-kal múlja felül. Központi elhelyezkedése és jelentős ütemben fejlődő ipara a kínai üzleti élet egyik motorjává tette a tartományt az elmúlt években.

Az MGYOSZ alelnöke, Orosz Csaba a találkozót követően úgy nyilatkozott, hogy a kormány által aláírt egyezmények és a mostani találkozó fényében jó ok van azt gondolni, hogy rövidesen konkrét üzleti megállapodások jöhetnek létre vállalati szinten is. Az alelnök szerint a magyarországi vállalkozásoknak hatalmas lehetőség a kínai tőke beáramlása, s kiemelte: nem csak a nagyvállalatok jöhetnek számításba, hanem a középméretű cégek is.