Brüsszel is ad garanciát a hitelekhez

2016. február 04. csütörtök - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországon elsőként a K&H Banknál érhető el a COSME uniós garanciaprogram, ami a következő időszakban 50 százalékos, díjmentes hitelgaranciát nyújt a mikro-, kis-és középvállalkozások hitelfelvételének nagyfokú ösztönzése érdekében.

uniós pályázatok nyíltak meg

Kép: EU

Együttműködést kötött az Európai Beruházási Alap (EBA) és a K&H, így a banknál érhető el a „vállalkozások versenyképességéért és a kis- és középvállalkozásokért” (Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises, COSME) uniós garanciaprogram. Az Európai Bizottság által kezdeményezett és az Európai Beruházási Alap (EBA) által koordinált COSME garanciaprogram 50%-os, díjmentes garanciát nyújt a kkv-k számára, ügyletenként maximum 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz. Ezek közé tartozik az éven túli folyószámlahitel és forgóeszköz hitel, beruházási hitel (az új NHP program III. szakasza is), a bankgarancia, illetve az újonnan bevezetésre kerülő hitelkonstrukció.

A COSME program
A COSME a 2014–2020 közötti időszakra tervezett, a vállalkozások versenyképességét és a kis- és középvállalkozásokat segítő uniós program, amelynek 2,3 milliárd eurós költségvetése tőkeáttételi hatása révén 25 milliárd eurót mozgósít majd. A következő területeken nyújt támogatást a kkv-knek: a kkv-k finanszírozáshoz jutása, a piacra jutás elősegítése és a vállalkozói kultúra előmozdítása. A COSME program a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) sikerére épít, amely a 2007–2013 közötti időszakban, Európában több mint 16 milliárd euró hitel és 2,8 milliárd euró kockázati tőke biztosításához járult hozzá több mint 328 000 kis- és középvállalkozás számára.

Azok az ügyfelek, akik eddig a kevésbé “attraktív” kategóriába tartoztak a bankok számára és emiatt csak jelentősen szigorúbb feltételekkel és drágábban jutottak hitelhez, a garancia segítségével kedvezőbb feltételek mellett igényelhetnek finanszírozást üzletfejlesztésük megvalósítására. A garancia jelentős fedezetet jelent, ami mellett akár tárgyi fedezet nyújtása sem szükséges, valamint a magasabb fedezeti kategória miatt az ügyfél hitelének árazása is kedvezőbb lehet, mint korábban.

Fontos előny, hogy az igénybe vett COSME garancia nem terheli az ügyfél minimális támogatási keretét, illetve, hogy a feltételeknek megfelelő vállalkozás akár több szerződéséhez is igénybe veheti a COSME garanciát.

Széchenyi Kártya: nagyobb hitelhez vehető igénybe támogatás a kezességvállaláshoz
Módosította a kormány a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukciói támogatásának folytatásáról szóló tavaly decemberi határozatát, ennek köszönhetően magasabb hitelösszeghez vehető igénybe az állami támogatás a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállalt készfizető kezességvállalás éves díjához.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek