Botswanában és Dél-Afrikában is várják a magyar kkv-kat

2014. december 12. péntek - 20:47 / piacesprofit.hu
  •    

Gaborone-ban, Botswanában és Pretoriában, a Dél-afrikai Köztársaságban nyitotta meg legújabb képviseleteit a Magyar Nemzeti Kereskedőház, így összesen már négy afrikai piac nyílt meg a magyar exportőrök előtt. Botswanában az üzletkezdési feltételek a legkedvezőbbek a kontinensen, a Dél-afrikai Köztársaság pedig számos potenciális együttműködési lehetőséget rejt.

Kép: Pixabay

Botswana a legmagasabb nemzetközi minősítéssel rendelkező szub-szaharai ország, ezért nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Gaborone-ban nyitotta meg külképviseletét. 1966-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától, amely akkor az egyik legszegényebb országnak számított a kontinensen, azóta azonban az egyik leggyorsabb gazdasági növekedést mutatta a világon. Tavaly 4,4 %-kal emelkedett az ország GDP-je, az utóbbi időben pedig 30 %-ot meghaladó mértékben emelkedett az import. Mindemellett rendkívűl kedvezőek az adózási feltételek.

Az eseményen részt vett Dr. Oupa Tsheko, helyi üzletember, a MNKH partnere is, aki kiemelte: „Botswana egy valódi gazdasági sikertörténetnek számít, mindemellett Afrika legkevésbé korrupt országa, kiszámítható gazdasági és jogi környezettel, ahol a magyar vállalkozásoknak igenis érdemes befektetni.”

Nemrégiben Afrika északi részén, Marokkóban nyílt képviselet.

László Béla, Magyarország pretoriai nagykövete – aki a gaborone-i és a pretoriai ünnepélyes megnyitón egyaránt részt vett – felhívta a figyelmet a keleti nyitás politikájának fontosságára, amelynek célja, hogy ösztönözze a magyar cégeket minél több üzleti kapcsolat kialakítására és támogassa azok megvalósulását.

A rendezvényen botswanai-magyar politikai együttműködési megállapodás is köttetett, amelynek részeként a helyettes államtitkár 30 magyarországi ösztöndíjat ajánlott fel botswanai diákoknak. A Dél-afrikai Köztársaság szintén fontos kereskedelmi partner, jelenleg az előkelő 6. helyet foglalja el Európán kívüli kivitelünkben. Az exportunkat eddig döntően a gépek, szállítóeszközök, feldolgozott termékek és a különféle élelmiszerek jelentették, ugyanakkor számos egyéb iparágban is várhatóak együttműködések, megrendelések.

Dr. Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a két újabb afrikai megnyitó során elmondta: „Botswana üzletkezdési feltételei rendkívül kedvezőnek számítanak Afrikában. Elsősorban élelmiszeripari termékekre és feldolgozott termékekre, nyersanyagokra, gépekre van kereslet. Dél-Afrika szintén kiváló lehetőségekkel kecsegtet, a többi között a járműgyártás, az elektronika, az  ICT, a gyógyszeripar, a biotechnológia, az orvosi eszközgyártás, a vízgazdálkodás – víztisztítás, az oktatás – szakképzés, az agrárgazdaság, az energetika, a környezetvédelem, az infrastruktúra és idegenforgalom területén valósulhatnak meg ügyletek. Ugyanakkor mindkét piac esetében törekszünk arra, hogy minél több, akár más területen tevékenykedő hazai exportőrt segítsünk hozzá az afrikai nyitáshoz.”

A Magyar Nemzeti Kereskedőház célja, hogy tevékenységével új piacokat, új lehetőségek nyisson meg a hazai kkv-k előtt, elősegítse, támogassa exporttevékenységüket, ezáltal pedig fokozza a gazdasági növekedést és a magasabb szintű foglalkoztatottságot.

EXPORTÁLNA? SOKAN SEGÍTENEK, HOGY NE INDULJON HÁTRÁNNYAL!
A magyar kkv-k számára ugyan komoly lehetőségeket tartogatnak a külpiacok, azonban fel kell venniük a versenyt nem csak hazai konkurenseikkel, hanem más országok cégeivel is. A hazai kkv-kat több szervezet is segíti azonban, hogy ne kerüljenek versenytársaikkal szemben hátrányba – hangsúlyozták előadók a Piac & Profit és a BKIK által korábban szervezett konferencián.