Botrány a borvásáron: melyik az igazi macedón?

2019. március 28. csütörtök - 18:02 / piacesprofit.hu
  •    

Hosszú évek heves vitái után Görögország és a jugoszláv tagköztársaságból független állammá lett Macedónia megegyezett: az utóbbit ezentúl Észak-Macedón Köztársaságnak nevezik. A düsseldorfi borvásáron visszatért a múlt és kitört a botrány a "macedón" borok között.

A vita abból eredt, hogy a szomszédos Görögországnak is van Macedónia nevű tartománya s annak (görög) lakói ugyanúgy macedónoknak nevezik magukat, mint a szláv északi szomszédok. Miután azonban Észak-Macedónia is a NATO és az EU tagja kíván lenni, mint Görögország, végül februárban életbe lépett az alku.

Die ProWein in Düsseldorf ist die international führende Fachmesse für Weine und Spirituosen. Vom 18. bis 20. März 2018 präsentieren sich über 6.800 Aussteller aus 61 Nationen in zehn Messehallen. | ProWein in Düsseldorf is the world’s leading trade fair for wine and spirits, and is the largest industry platform for professionals from viticulture, production, trade and gastronomy. From 18 – 20 March more than 6,800 exhibitors from 61 Nations showcase their products in ten halls.

Prowein 2018

Ami viszont nem akadályozta meg, hogy a múlt heti düsseldorfi nemzetközi borvásár, a Prowein, ne váljon újabb összetűzés színhelyévé. A borkereskedőknek szóló nemzetközi vásáron ugyanis visszatért a múlt: mind az új köztársaság, mind a görög tartomány borai „macedón bor” címkékkel szerepeltek a vásáron.

A görögök felháborodottan követelték, hogy távolítsák el az északi vetélytárs borait, hiszen az ő

Ismét nevet változtathat Macedónia
Johannes Hahn uniós bővítési biztos szerint valószínűsíthető, hogy Macedónia és Görögország a közeljövőben rendezi az előbbi elnevezéséről több mint két évtizede fennálló vitáját – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál szerdán.

macedón boraik márkáját már régen, 20 évvel ezelőtt levédették Európában. Az észak-macedón borkereskedők ugyancsak arra hivatkoztak, hogy márkás termékeiket évtizedek óta „macedón bor” címkével forgalmazzák.

A heves vitát végül azzal sikerült lecsillapítani, hogy (az államközi szerződés értelmében) tárgyaljanak a felek s ha nem sikerülne megállapodni, nemzetközi szakértők döntenek majd a kérdésben. A vitában alighanem a görögök vannak jobb helyzetben, mert valóban régen levédették a márkanevet. Ugyanakkor a például Németországba a térségből exportált borok főként északról származnak, mivel az utóbbiak nagyobb hangsúlyt fektettek a marketingre, mint a görögök.

(Forrás: Deutsche Welle)