Borkóstoló: a diplomaták között a tokaji a nyerő

2018. február 27. kedd - 15:09 / piacesprofit.hu
  •    

A Tokaji borvidék viszi a prímet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2018-as borválogatásában, amely a külképviseletek és a diplomáciai rendezvények számára készült. Számos neves magyar borvidék nem szerepel a listán, helyet kapott viszont egy olyan erdélyi bor, amely egy Aradhoz közeli borvidéken készült.

Tizennégy tokaji pincészet bora, illetve pezsgője került be a KKM idei borválogatásába, amely összesen harminc terméket tartalmaz. Így a Tokaji borvidék a meghatározó a listán, amely a magyar borkultúrát reprezentálhatja a külképviseleteken és a KKM diplomáciai rendezvényein.

tokaji bor

Kép:Wikipedia

A listán található tokaji borok és pezsgők között számos neves pincészet – így például a Sauska, a Hétszőlő, a Royal vagy a Tokaj Nobilis – termékei szerepelnek, és egy borral képviselteti magát az állami tulajdonú Grand Tokaj is. A harmincas válogatás egyébként összesen tizenegy borvidékről származik, amelyek közül tíz található Magyarországon.

A „kakukktojást” az erdélyi Balla Géza kékfrankosa jelenti, amely az Arad melletti, Ménesi elnevezésű borvidékről származik.

Tokajit kóstol Amerika
Elindult “Az aszú éve” kampány az Egyesült Államokban, ahol egy éven keresztül a magyar borokat, elsősorban az aszúféléket népszerűsítik majd.

A válogatásban szereplő hazai borvidékek között a Tokaji mellett megtalálható a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki, az Egri, a Szekszárdi, a Villányi, a Kunsági, a Mátrai és a Zalai.

Nem kerültek be ugyanakkor borok például a Soproni, a Neszmélyi, a Nagy Somlói vagy a Balaton-felvidéki borvidékről.

2017 a furmint éve volt, ezért e szőlőfajta a mostani borválogatásnak is hangsúlyos eleme – közölte korábban a KKM. Kizárólag magyar szőlő- és borfajták kerültek a válogatásba. A furmint mellett ilyen például a kadarka, a kéknyelű és az Irsai Olivér is.

(agrarszektor.hu)

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek