Bonyolultabb lett a megváltozott munkaképességűeknek szóló új pályázat

2015. október 22. csütörtök - 14:06 / PP/MTI
  •    

Az előző periódushoz képest sokkal komplexebb a megváltozott munkaképességűeknek szóló, októberben meghirdetett pályázat; a bértámogatás mellett a munkaerőpiaci közvetítés és felkészítés is a program része lett.

tolószék felfestés a parkolóban

Kép: SXC

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázata a megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését hivatott segíteni, a rendelkezésre álló munkahelyek számát növelni, ennek érdekében pedig szükség van mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók felkészítésére. “Emellett elengedhetetlen a társadalmi érzékenyítés is”, ami szintén része a programnak –  hangsúlyozta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár szerint 2017. december 31-ig összesen tízmilliárd forint jut erre a programra. Közölte, hogy az Emmi új pályázatán olyan cégek indulhatnak, amelyek rajta vannak az úgynevezett akkreditációs listán és rendelkeznek tanúsítvánnyal, vagyis a megfelelő munkakörülmények kialakításával, akadálymentesítéssel felkészültek a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására.

Az akkreditációs lista egységesebb képet ad a lehetőségekről, támpont a munkaerő-közvetítést és -felkészítést segítő civil szervezeteknek, valamint a munkavállalóknak is. Változás továbbá, hogy a programhoz már a 30 százalék alatti munkaképességgel rendelkező emberek is csatlakozhatnak, mivel az előző évek tapasztalatai azt mutatatták, hogy az egyes kategóriákban idővel fejlődés volt – tette hozzá az államtitkár.

Közölte: az elképzelés az, hogy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalban (NRSZH) kifejlesztett módszereket a civil szervezetek segítségével minél több munkaadó megismerje, ezáltal pedig több, megváltozott munkaképességű ember végezhessen értékteremtő munkát. Sok foglalkoztató felvenne megváltozott munkaképességű embereket, de nincs tisztában a szabályokkal, nem tudja, mennyi a többletköltség, milyen környezetet kell kialakítani és ez mekkora beruházással jár.

Anyagilag is megéri befogadónak lenni
Adókedvezményben részesülhetnek azok a munkáltatók, akik megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak úgy, hogy a munkahelyeket és a szervezeti kultúrát ennek megfelelően alakítják ki. Itt olvashat erről részletesebben.