Boltos bérek: hol, mennyi van a borítékban?

2018. január 12. péntek - 11:26 / piacesprofit.hu
  •    

A boltos álláshirdetések csábítóak, de azért nem árt számolni sem, mi mennyi. Fontos persze az is, hogy mennyit fordít bérre egy cég, ezzel divatos is dicsekedni, de hát a dolgozók számára a lényeg az, mennyi pénz lapul a borítékban. A blokkk.com most ennek járt utána, kizárólag a fizikai munkát végző boltos, raktári dolgozók körében.

A munkaerő vadászat januárban semmit sem lankadt a korábbiakhoz képest. A láncok portáljain és az apróhirdetésekben – bár utóbbit nehéz lenne pontosan összeszámolni az átfedések miatt – ugyanolyan lázasan keresik a bolti dolgozókat, mint korábban. De az is lehet, hogy még jobban kell a munkáskéz, pedig az ünnepektől forró boltos december lefutott, a január pedig – kilóban, literben, darabban, méterben számolva – kevesebb árumozgatást igényel.

Kép: SXC

Kép: SXC

Az Aldi már emelt: 10-15 százalékkal nyomta feljebb a beosztott bolti dolgozók keresetét. Újdonság azonban, hogy feltüntette a tíz éves munkaviszony előnyét, elismerve egy nagyobb juttatással. Nem egyértelmű, hogy a nála eltöltött, vagy bármilyen munkaviszony számít, így a jelentkező vakargathatja a füle tövét.

Lépett egyet az Auchan is, mely most már honlapján a meghirdetett munkakörök egy részénél (a bejegyzés összeállításakor nem mindenütt) feltünteti az induló kereseti lehetőséget, ami próbaidő után havi bruttó 234 ezer forint.

A többi boltjától is megszabadul a CBA-alapító
Nemrégiben született megállapodás a CBA Baldauf Kft. és a német Lidl diszkonthálózat között, eszerint a CBA egyik franchise cégének hét boltja jövőre Lidl-üzletként nyitja újra kapuit. Baldauf László, a magyar vállalat egyik alapítója azonban a többi boltjától is szabadulni készül.

A Lidl 2017-ben már hirdetett három órás foglalkoztatási lehetőséget, ez ma is van. A munkaszervezés precizitása persze mindenre rátehet egy lapáttal, ez történhetett itt is, hiszen most már két órára is el lehet szegődni a céghez, dolgozni. Így gazdag a munkaidő paletta, 2-től 8 óra időtartamig lehet válogatni. És azért perc alapú a munkaidő elszámolás.

A Tesco kényszerült a legádázabb bércsatára a szakszervezetek jóvoltából, pedig nem ő volt a legrosszabbul fizető boltos kereskedő (persze, az alkalmazott szíve-joga elégedetlenkedni, bárhol is). Itt is kellett hámozgatni a pontosabb összehasonlítás érdekében, hát majd ezeken is lehet még vitatkozni, helyes-e, vagy nem.

Bérlista

A jelenlegi hirdetésekben az előbbiek nyomán szép számmal akadnak homályos sarkok is az összehasonlítás mezején, már ha valaki fillére ki akarja számítani a várható, elérhető járandóságát itt is, meg máshol is. De hát abból kell főzni, ami van. Így például nem mindenki adja meg a cafetéria összegét, vagy például a műszak- és a vasárnapi pótlék nyilván már mindenkinél hozzájön a keresetekhez, a túlóra is (hiszen az végül az egyéni teljesítménytől, meg a főnöktől függ). Létezik egy sor nem számszerűsített béren kívüli juttatás is (például munkába járás támogatása).

A bért és a cafetériát együtt tekintve, az egyes boltok legmagasabb kereseteit sorba állítva (minden cégtől csak egyet, a legnagyobbat nézve) a sorrend a mai napon a következő:

cég
munkakör
bruttó kereset
cafetéria
összesen
Aldi
bolti eladó
kezdő
272
 12
 284
bolti eladó tíz év munkaviszonnyal
352
12
364
 
árufeltöltő
kezdő
192
 7
199 
árufeltöltő tíz év munkaviszonnyal
248
7
255
raktári dolgozó kezdő (hűtőraktár)
272
13 285
raktári dolgozó tíz év munkaviszonnyal (hűtőraktár)
313
13 326
Auchan
áruházi dolgozó
induló
 234
 .
 .
 
áruházi dolgozó
átlag
 247
 .
 .
 Lidl
bolti dolgozó Budapest
230
38
 268
vidék
209
38
247
raktári dolgozó Csepel
242
38
280
 Tesco
áruházi dolgozó
197
12
209 
 
áruházi dolgozó (területi bérkiegészítéssel)
213
12
225
 
pék dagasztó
217
12
229 
pék dagasztó (területi bérkiegészítéssel)
233
12
245
webáruház kiszállítási munkatárs
230
58
288

Forrás: blokkk.com

Nagyon, nagyon nagy a baj a kisboltoknál
2017 első félévében két és félezer bolthellyel lett kevesebb. És ez csak az első félév, később majd jön a második félév statisztikája is. Öt év alatt – 2012 óta – húszezerrel csökkent a boltszám: minden hetedik bolt bezárásra van ítélve. Csökkent a boltos települések száma is: több a falu, ahol nincs bolt.