Biztosítékkal is készülni kell a sikeres pályázatra

2016. július 05. kedd - 12:36 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós támogatási dömping a közbeszerzéseket is felpörgeti, miután az új Kbt. kötelezővé tette a közbeszereztetést a 25 millió forintos érték feletti egyedi beszerzések esetén. Bár a vissza nem térítendő támogatások esetében a kiírók már nem követelnek meg biztosítékot, számos, közbeszerzést kiíró vállalkozás kér az ajánlattevőktől teljesítési vagy jól teljesítési garanciát a források megfelelő felhasználásának biztosítékául – hívja fel a figyelmet a Start Garancia Zrt.

pénz lakattal

Kép:sxc

Még idén elérhetővé tenné a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2020-ig elérhető, 2700 milliárd forintos keretének 75 százalékát a Nemzetgazdasági Minisztérium, a teljes keretet pedig még 2018 előtt meghirdetnék a vállalkozásfejlesztésre külső forrást igénylő cégek számára. Mivel 2020 után a GINOP-hoz hasonló konstrukcióban nem írnak ki újabb vissza nem térítendő forrásokat, a pályázó vállalkozásoknak, szervezeteknek kevesebb mint két évük van arra, hogy megvalósítsák beruházásaikat.

2014 óta csaknem 1000 milliárd forint értékben már közel 50 felhívást írtak ki a GINOP keretében, ez év végéig mind a támogatások értéke, mind a kiírások száma mintegy megduplázódik. A 2700 milliárd forintos GINOP-pal együtt többek között az önkormányzatokat, állami vállalatokat, közintézményeket vagy civil szervezeteket megcélzó pályázatok összértéke megközelíti a 12 ezer milliárd forintot.

Közbeszerzésre felkészülni! Vigyázz, kész…
Alaposan felforgatta a korábbi rendszereket az új közbeszerzési törvény. Fél év után már van némi tapasztalat és a praktikusan nem működő, változtatásra szoruló elemek is látszanak, az igazi közbeszerzési dömping pedig heteken belül indulhat.

A tavaly november óta hatályos új közbeszerzési törvény értelmében az állami és uniós támogatásból megvalósuló beruházások megvalósítása esetén a magáncégek számára jelentős szigorítások léptek életbe. Az egyébként közbeszerzésre nem köteles vállalkozásoknak a megcélzott pályázatok kiválasztásánál érdemes észben tartaniuk, hogy amennyiben egy adott beszerzéshez 25 millió forint feletti értékű állami vagy uniós pályázaton nyernek építési beruházásuk, árubeszerzésük vagy szolgáltatás megrendelése kapcsán kötelezővé válik a közbeszereztetés.

„Korábban az állami vagy uniós pályázati forrásból megvalósuló beruházások esetében a pályázatot kiíró közreműködő szervezetek biztosítékadási kötelezettséget írtak elő a támogatást elnyert vállalkozások számára. A támogatott beruházások 25 millió forintos közbeszereztetési értékhatárának bevezetésével viszont újra szükség lesz biztosíték nyújtására a közbeszerzést elnyert vállalkozások számára, amennyiben ezt a közbeszerzés kiírója feltételként szabja, teljesítési vagy jóteljesítési biztosíték formájában. A feltételek gyakorlati teljesítését megkönnyíti, hogy az új Kbt. kibővítette a garancianyújtó szervezetek körét. Ennek köszönhetően már olyan garanciakonstrukció is elérhető a piacon, amelyet a kkv-k fedezet nélkül vehetnek igénybe, ezzel a mindennapi működéshez nélkülözhetetlen forrásokat szabadíthatnak fel” – hangsúlyozta Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: „Mivel a közbeszerzési garanciára esetenként már az ajánlattétel időpontjában szükség van, biztonságos megoldást jelent, ha a vállalkozások már ekkor megfelelő garanciakerettel rendelkeznek. Ennek birtokában az előminősített vállalkozás gyorsan és kockázatmentesen tudja teljesíteni az ajánlatkérő által meghatározott biztosítéki követelményeket.”

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek