Biznisz boldog tyúkokból

2015. április 03. péntek - 18:30 / kfarkas
  •  
  • Előfizetés

Hogy mitől volt olyan finom a nagyanyó főztje? Többek között a tojástól, amit frissen vettek ki a tyúk alól. De szabadon kapirgáló, boldog tyúkok tojta tojást bizony szinte lehetetlenség beszerezni a nagyvárosokban. Ezen akar változtatni Balogh Ákos és felesége, Balogh-Palásthy Anna, akik tavaly indították útjára vállalkozásukat.

Kép:YouTyúk

Viszonylag keveseknek adatik meg a nagyvárosokban, hogy reggelire a tyúk alól akkor kihúzott tojásból üssenek össze egy rántottát a családnak, ahogy a nagyanyó csinálta anno a nyári vidéki vakációk idején. Nemcsak azért, mert a panellakásban nem ildomos tyúkot tartani, hanem azért is, mert a nagy élelmiszerüzletekben többnyire ipari körülmények között előállított tojáshoz jutunk. Míg a fogyasztók vágyakoznak az igazi tanyasi tojásra, a vidéki termelők nem tudnak megélni csak tyúktartásból. Ezen az áldatlan állapoton akart változtatni a veszprémi Balogh Ákos és felesége, akik tavaly novemberben indították be YouTyúk nevű vállalkozásukat. A hagyományos termelésből származó tojást juttatják el a nagyvárosi fogyasztók asztalára. Az eredmények őket is meglepték.

– Az ötlet tavaly nyáron született meg, de kivitelezni nem volt olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk – mondja Balogh Ákos. – Fél év kellett, hogy megtaláljuk a megfelelő termelőket, felmérjük a piacot, hogy hány tojást tudunk eladni, és beszerezzük a szükséges engedélyeket. A fogyasztóknak nemcsak a tojást, hanem azt az élményt is nyújtani akartuk, hogy tudhassák, melyik tyúktól is került hozzájuk a tojás, ezért örökbe fogadható tyúkokat tartó termelőket kerestünk. Olyanokat, akik hagyományosan szabadon tartják a madarakat, és igazi tanyasi, kapirgálós tojást kínálnak. Ez persze kevésbé hatékony, mint a tömegtermeléssel előállított tojás, így azt találtuk ki, hogy a felhasználók „kibérelhetik” a tyúkokat, így bármelyik pesti család elmondhatja, hogy van két tyúkja a Balaton-felvidéken – meséli büszkén Balogh Ákos.

Bíztak benne, hogy a tojás iránti igény és a gazdák közti kapcsolat létrejötte, illetve a tojás házhoz szállítása középtávon megoldja a meglévő nehézségeket, amelyek miatt a városiak nem jutnak egykönnyen „boldog” tojáshoz. Saját fejlesztésben elkészült a YouTyúk honlapja, és tavaly novemberben elindult a szállítás. Az eredmények minden várakozásukat felülmúlták.

– Már az első hetekben minden tyúkot örökbe fogadtak, és annyi tojást rendeltek, hogy alig tudtuk kielégíteni az igényeket. Most kéthetente úgy négyezer tojást szállítunk – mondta az ötletgazda.

Az igazán nagy fogyasztói bázis persze a fővárosban van, de szerveződnek helyi csoportok a vidéki városokban is. Ennek ellenére a YouTyúk az országos terjeszkedéssel megvárja a hamarosan megnyíló uniós pályázatokat.

– Komoly fejlesztést, sok munkát igényel a további terjeszkedés: jelenleg is zajlik az új honlap kivitelezése, a vidéki városok környékén meg kell keresnünk a helyi termelőket, hiszen ha Veszprémből visszük a tojást, az kevéssé fenntartható, és nem segít a helyi gazdálkodókon.

Gasztro bumm
Nem csak a tojásra lehet sikeres üzletet építeni, ha valaki az otthoni gasztronómia divatossá válásában lát üzletet!
Van, aki profi séf szolgáltatást visz házhoz – a Private Chef sztoriját itt találja – van, aki pedig belvárosi lakásokba telepítene konyhakertet – a Grofie-ról itt olvashat.

Hosszú távú terveik már merészebbek: ha a magánfogyasztók igénylik a házi tojásokat, akkor a cukrászdák és pékségek is keresni fogják a minőséget garantáló YouTyúk-termékeket. Az első megállapodást már megkötötték a Szamos egyik leányvállalatával, így a Szamos Kamra Kft. által készített kekszek hamarosan kizárólag állatbarát és fenntartható módon tartott tyúkoktól származó YouTyúk-tojásokból készülnek.

Később a legkisebb, saját földdel nem rendelkező termelőik számára YouTyúk-takarmányt is biztosítanának a helyi szántóföldi növénytermelők bevonásával. Ezzel egy kerek egészet alkotó rendszert hoznának létre, amely a helyi értékekre koncentrál, és a helyi lakosok kiszolgálását mozdítja elő értékes, friss élelmiszerrel. A rendszer alkalmazható lesz az összes megyében, régióban, természetesen mindenhol a „helyi erőforrások használata a helyi lakosokért” elvet tartva szem előtt.

– Többen kérdezték: lesz-e a tojás mellett friss vagy füstölt termelői húsáru meg zöldség- és gyümölcsfélék. A válaszunk igen, de ennek megvalósításán még dolgozunk – mondja Balogh Ákos.