Bíznak jövőjükben a nagyvállalatok

2018. február 15. csütörtök - 16:20 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai nagyvállalatok kedvezően látják növekedési lehetőségeiket, az elmúlt három év legjobb eredményét érte el a K&H nagyvállalati növekedési indexe. A makrogazdaságot illetően változatlan környezetre számítanak az előttünk álló egy évben.

 

Hároméves csúcsot ért el a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok egy évre előretekintő várakozásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index. „A mutató 2017 negyedik negyedéves eredménye 12 ponton áll, ami 4 pontos növekedés az előző negyedévhez képest.

A kedvező tendencia leginkább annak tudható be, hogy saját cégük tervezett idei aktivitását nagyon kedvezően ítélik meg a vállalati döntéshozók. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a vállalati részindex 5 pontos növekedésnek köszönhetően 16 ponton áll, miközben a makrogazdasági környezet változását mutató makro részindex gyakorlatilag stagnált, jelenleg 1 ponton” – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A vállalati döntéshozók javuló várakozásai három területen érhetők leginkább tetten. Egyrészt az előttünk álló egy évre növekvő pénzügyi várakozásokkal számolnak: az előző negyedévhez képest az árbevétel várt növekedése 2,5-ről 3,2%-ra, míg a várt profitnövekedés 1,5%-ról 2,2%-ra ugrott. Emellett növekvő beruházási szándék is látható: jelenleg a hazai nagyvállalatok 42%-a gondolkodik fejlesztésben, ezen belül főként technológiai fejlesztésben (24%) és kapacitásbővítésben (13%). Mindezekkel összefüggésben pedig jelentősen megugrott a munkaerőfelvételben gondolkodó cégek aránya, hiszen minden ötödik nagyvállalat tervez idén ilyen lépést.

Az aktív munkavállalók negyede tervez munkahelyváltást
Aggasztó az ötödik DEVELOR Országos Ügyfélélmény Kutatás vonatkozó eredménye: az aktív munkavállalók negyede nyitott a váltásra, 16 százalékuk pedig lényegében álláskeresőnek mondható.

A szektorokat tekintve főként az ipari (13) és a kereskedelmi (12) cégek várakozásai javultak leginkább, ami mögött a fokozatosan növekvő lakossági fogyasztás húzódhat meg. Az előretekintő várakozások a cégmérettel egyenes arányban növekednek, minél nagyobb éves árbevétellel rendelkezik a cég, annál kedvezőbb képet festenek a vállalat várható idei eredményeiről: a 2-4 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező cégek várakozásai 14 ponton, a 4-10 milliárd forint árbevétel közötti cégeké 17 ponton, a 10 milliárd éves árbevételt meghaladó cégeké pedig 19 ponton áll.

A makrogazdaságot tekintve meglehetősen közömbös állásponton vannak a nagyvállalatok: egy éves időtávon a cégek 68%-a a jelenlegi gazdasági környezet folytatódásával tervez, köszönhetően annak, hogy a kormányzati gazdaságpolitikát és a közterhek várt alakulását tekintve sem várnak jelentős változást a cégek.