Bíróságon fojtogatják egymást a konkurensek

2018. október 19. péntek - 09:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az egyik óriás kereskedő-portál perli a másikat: az eBay azzal vádolja az Amazont, hogy szervezetten és illegálisan próbálta elhódítani legjobb ügyfeleit, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában és a Távol-Keleten is.

Az egy kaliforniai bíróságnál benyújtott keresetében az eBay konszern azzal vádolja nagy vetélytársát, hogy annak munkatársai éveken át, törvénytelen módszerekkel próbálták az Amazonhoz csábítani a legtöbb eladást mutató ügyfeleiket.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A 2015 óta gyakorolt módszer az volt, hogy az Amazon munkatársai saját nevükön számlát nyitottak az eBaynél, így bejuthattak annak belső levelezőrendszerébe. Ott figyelték a hírforgalmat, majd a különösen jól teljesítő kereskedőknek üzeneteket küldtek, a felhívással, hogy pártoljanak át az Amazonhoz.

Amint az eBay vizsgálata kiderítette, a konkurens cég alkalmazottai ügyeltek arra, hogy mailjeikben ne forduljon elő az Amazon

Van zsákjában minden jó… Így terjeszkedik az Amazon
Az Amazon, amely már az amerikai kiskereskedelemnek mintegy a felét lebonyolítja, új, rendhagyó módszerekkel kíván további piacokat szerezni.

neve – ehelyett AMZ, A.M.Z.N. és hasonló rövidítéseket alkalmaztak.

Az eBay levelezőrendszere csak a cég és ügyfeleik kommunikációját szolgálja, külső üzletek tárgyalása tiltott. A kereset szerint így az Amazon megbízottai pontosan tudhatták, hogy illegális cselekményeket követnek el. Az eBay igényli, hogy azoknak haladéktalanul vessenek véget, egyúttal kártérítésre követel. Az Amazon még nem nyilatkozott az ügyben.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)