Bilincset és gumibotot kaphatnak a Nébih ellenőrök

2017. május 23. kedd - 11:01 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ma dönt arról a jogszabály-módosításról, mely szerint rendészeti jogosítványokat kapnának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei – írja Magyar Idők.

Erre azért lenne szükség a javaslat szerint, mert az ellenőrök munkája nem veszélytelen: az ellenőrzések többsége éjszaka, kietlen helyeken, iparterületeken zajlik, a csalárd vállalkozók pedig sok esetben nem hajlandók együttműködni a hatósággal, így az ellenőröknek sokszor külső – rendőri – segítségre van szüksége az ellenőrzések során.

Ha a parlament elfogadja az élelmiszerlánccal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, ezentúl minden ellenőr, aki elvégzi a szükséges képzést és leteszi a rendészeti vizsgát, a rendőrségtől jelvényt és igazolványt kap, a felszerelése pedig gumibottal és bilinccsel is kiegészül. Az élelmiszerrendészeket felhatalmazza a törvénymódosítás, hogy szükség esetén feltartóztassák és igazoltassák az érintetteket, visszatarthatják a jogtalanul szerzett vagy az elkövetéshez használt árukat, illetve előállíthatják az elkövetőket.

A szóban forgó törvénymódosítás emellett az élelmiszerek eredetére vonatkozó előírásokat is szigorítja. Eszerint ha az élelmiszer származása kétséget kizáró módon nem állapítható meg, a nyomonkövethetőségre vonatkozó előírások megsértése az emberi életet és egészséget veszélyeztető tettnek minősül, és súlyos büntetést von maga után.

Közel a határidő!
Május elejétől már elérhető az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2017. évi elektronikus bevallási felülete. Az élelmiszerlánc szereplők a NÉBIH weboldalának (www.nebih.gov.hu) E-ügyintézés menüpontjában tehetnek eleget kötelezettségüknek. A bevallás beadási határideje 2017. május 31-e.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek