Beteg? Akkor otthon a helye!

2015. október 10. szombat - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Köteles eltűrni a munkáltató, hogy a beteg dolgozó megtagadja a munkavégzést és otthon maradjon. Ennek ellenére a dolgozók több mint fele betegen is bemegy a munkahelyére. Hiányzás esetén a munkaképtelenség tényét azonban nem elegendő bemondani, hanem mindenképpen orvosi igazolással szükséges alátámasztani.

A szülők többsége természetesnek tartja, hogyha gyermeke elkap valamilyen betegséget, akkor nem megy óvodába, iskolába, hanem otthon marad. (Bár egyy friss felmérés szerint a munkavállalók egyharmada nem vesz ki szabadságot, ha gyermekük lebetegedik, és minden tizedik 8–14 év közötti gyermek egyedül marad otthon betegség esetén – pedig akár táppénzre is elmehetnénk.) Önmagukkal szemben a felnőttek viszont nem ennyire engedékenyek: ők csak akkor pihennek, ha állapotuk már végképp nem engedi a munka fölvételét. A Wick Pharma GmbH 2014-ben, 15 ország részvételével készített felmérése szerint a dolgozók 66 százaléka akkor is bemegy dolgozni, ha észleli magán az influenza jeleit.

férfi fogja a fejét

Kép:EU-OSHA

Mások maradjanak otthon, én dolgozom

Ezzel szemben viszont a felmérésben résztvevő válaszadók 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy zavarja őt, ha egyik kollégája végigköhögi mellette a napot. A magyaroknál ugyanez az arányszám 71 százalék volt. Világviszonylatban gyakran a beteg kollégáknak tulajdonítják, ha mások is elkapnak egy kórt járványok idején. A 15 ezer megkérdezett személy 64 százaléka kijelentette, hogy igenis, már előfordult, hogy kollégái megbetegítették.

A kutatás szerint egy ember évente átlagosan 2-3-szor betegszik meg, alkalmanként 4-5 napra. Ennek ellenére a válaszadók 64 százaléka alig négy napot töltött betegszabadságon.

A tapasztalatok szerint a kellemetlen tünetekkel járó betegségek csökkentik a teljesítményt, azért hiába megy be valaki lázasan és torokgyulladással a munkahelyére, aligha lesz munkáltatója hasznára. Hogy a dolgozók ezek ellenére megpróbálják elvégezni a munkaköri leírásuk szerinti feladataikat, elsősorban a munkából való kieséstől való félelemmel magyarázzák. Sokan hozzá is teszik: a kisebb betegségek nem adnak okot a távolmaradásra.

A magyarokra különösen jellemző, hogy munkáltatói nyomásra “vallják magukat betegen is egészségesnek”, hiszen tartanak a következményektől, pedig a jog szerint ilyenek nem lehetnek.

Ezt kell tudni a keresőképtelenségről
A keresőképtelenség azt jelenti, hogy valaki valamilyen okból távol marad a munkától, vagy nincs munkára képes állapotban. A keresőképtelenségnek több variációja lehet, attól függően, hogy a helyzet mit kíván meg a munkavállalótól, a munkáltatótól, milyen igazolásokat kell beszerezni, és milyen juttatások járnak. Kattintson a részletekért!

Nem kötelezhető

Berényi András ügyvéd felhívta a figyelmet: egyetlen munkáltató sem várhatja el dolgozóitól a betegen való munkavégzést. A törvény viszont nem csak a dolgozót védi, hiszen a cégnek jogában áll orvosi igazolást kérni, ha valaki beteget jelent az állományból.

– A háziorvos kiírhatja a dolgozókat táppénzre. Ha valakit netán azért bocsátanak el, mert betegen nem dolgozott, a biztos győzelem reményében fordulhat a munkaügyi bírósághoz – mondta a jogász. (A 2015-ös táppénz szabályokat itt találja.)

Ezt a munkáltatók többsége is tudja, ezért ritkán indokolják ezzel a kirúgást. Az ügyvéd tapasztalatai szerint viszont olyan munkakörökben pedig, melyekben a munkavégzés minősége szubjektív kérdés, könnyen találhatnak egyéb okot a “feleslegessé vált” munkaerő eltávolítására. Persze általában – nehogy feltűnő legyen- nem közvetlenül a betegszabadság lejárása után közlik a dolgozóval, hogy a továbbiakban nem számolnak vele.

Sok cég kompromisszumos megoldást javasol, ha egy dolgozó megbetegszik. Az egyik ilyen lehetőség, hogy egy minimális teljesítést a lábadozó kolléga vállaljon otthonról, igaz, ez csak bizonyos területeken lehetséges. Egy fordítóiroda munkatársa otthon is be tudja kapcsolni számítógépét, viszont egy kőműves aligha tehet bármit is a munka helyszínén kívül. A folyamatos munkarendben működő cégeknél gyakori a pozitív példa: egyszerűen elcserélik a műszakokat, szolgálati napokat, ezért tulajdonképpen a betegszabadságra való kiírás nélkül is megoldható, hogy a munkavállaló otthonában heverjen ki egy kórt.

– A beteg kolléga pótlásáról a munkáltatónak kell gondoskodnia, tehát nem elvárható, hogy a beszélni is nehezen képes torokgyulladástól szenvedő dolgozó próbáljon keresni valakit, aki átvállalja tőle a műszakot vagy a penzum egy részét – mondta Berényi.

K.

Nem vagyunk felkészülve egy hosszú betegségre
A magyarok 70 százaléka nincs anyagilag felkészülve egy súlyos, hosszan tartó betegségre, pedig minden második ember aggódik az egészségéért – ezt mutatják egy friss kutatás eredményei.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek