Beszállító lenne? Itt van rá húszmilliárd

2016. szeptember 01. csütörtök - 11:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatására nyílik lehetőség 20 milliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP).

az uniós pénzekre várunk

Kép: Pixabay

A támogatás a Magyarországon letelepedett külföldi érdekeltségű vállalatok részére folytatott beszállítói tevékenység fejlesztését és bővítését célozza annak érdekében, hogy elősegítse a kkv-k értékláncba történő belépését és beszállítói pozíciójuk elmélyülését. A támogatási kérelmek benyújtása 2016. október 4-től 2018. október 4-ig lehetséges.

Támogatási kérelmet kizárólag konzorciumi formában nyújthatnak be a beszállítói lánc különböző szintjein álló szereplők (integrátor és beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások), amelyek 300 millió és 1 milliárd forint közötti vissza nem térítendő forrást nyerhetnek el.

A támogatásból megvalósított fejlesztés kötelező eleme a kkv-k eszközbeszerzése, informatikai fejlesztések, illetve az integrátor által közvetített tudás a kkv-k részére képzés, tanácsadás formájában. Ezen felül további elszámolható tevékenység a nagyvállalat eszközbeszerzése, az egyes tagok infrastrukturális fejlesztése, illetve kkv-k számára szabvány, tanúsítvány beszerzése.

A felhívás itt elérhető!

A beszállítói integrátorok támogatása azért szükséges, mert ők biztosítják a vállalkozások technológiához és know-how-hoz jutását, támogatják a kkv-k képességeinek fejlesztését és segítik a piacra lépésüket. A magyar feldolgozóipari kkv-k és nagyvállalatok termelésének és exportjának jelentős részét adják a beszállítói termékek. Hazai és nemzetközi kutatások kimutatták, hogy minden iparágon belül termelékenyebbek azok a vállalatok, amelyek beszállítói termékeket gyártanak, a vezető beszállítói hálózatokba való bekapcsolódás tehát kulcskérdés, és hosszú távon határozhatja meg a magyar kkv-k és nagyvállalatok tanulási és növekedési lehetőségeit mind a hazai, mind a nemzetközi piacok irányába.

Nem könnyű kenyér, de nagy lehetőség

A nagy gyártók ugyan meghatározók a magyarországi exportban és a gazdaságban (akár az autógyártásban, akár más szegmensben), ugyanakkor ezek a gyárak még mindig jelentős részben, mintegy 30-35 százalékban magyar beszállítókkal dolgoznak. Ugyanakkor a nagy cégeknek nem az az első céljuk, hogy a hazai beszállítói kört növeljék, hanem hogy ugyanazt a minőségű árut állítsák elő itthon, mint bárhol másutt a világban. Ezért csak az válhat beszállítóvá, aki képes teljesíteni a minőségi követelményeket. (És aki nem bírja pénzzel, az elbukik!)

Ugyanakkor beszállítónak lenni öt-tíz éves fix szerződéseket jelent, tehát biztos bevételt, állandó piacot. Adott esetben pedig, ha itt beválunk, akkor a megrendelő külpiacai is megnyílnak előttünk. Ha jól dolgozunk, minden további nélkül előfordul, hogy a gyártó külföldi gyárait is nekünk kell ellátnunk, ráadásul más gyártóknál is magas lesz a renoménk. Tehát sokat kell nyújtania a beszállítónak, de a lehetőség is óriási

A világpiacra katapultálhat a beszállítói lét
Beszállítóvá válni nem kis kihívás, komoly beruházást, átgondolt cégvezetést, nemzetközi szintű minőségirányítást követelnek meg a nagy gyártó cégek attól a cégtől, amely ilyen babérokra pályázik. Ám komoly előnyökkel is jár: a stabil megrendelések mellett a világpiacra is eljuttathatja a magyar kkv-kat.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek