Béremelés? Nem árt a szerződést is átírni

2017. január 02. hétfő - 08:04 / piacesprofit.hu
  •    

A felek számára nem mindig egyértelmű, mikor lehet szükség a munkaszerződés módosítására, és milyen formában lehet ezt megtenni. Az idei minimálbér- és garantált bérminimum-változások kapcsán érdemes áttekinteni a munkaszerződés módosításra vonatkozó szabályokat.

kicsi és magas fizetés egymással szemben

Kép: Pixabay

A munkaszerződés elengedhetetlen tartalmi elemei: a munkakör és a munkabér, ezekről mindenképpen meg kell állapodniuk a feleknek ahhoz, hogy a munkaviszony létrejöjjön. A Munka Törvénykönyve azt is előírja, hogy a munkavégzés helyét is meg kell határozni a munkaszerződésben, azonban ennek hiánya esetén is létrejön a munkaviszony. Szerződéses rendelkezés hiányában munkahelynek azt a helyet kell tekinteni, ahol a munkavállaló a munkáját szokás szerint végzi. A munkaszerződést írásba kell foglalni, az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló – a munkába lépést követő 30 napon belül – hivatkozhat.

Nem minden munkaszerződés-módosítás, ami annak látszik
Nem minden munkaviszonnyal vagy a munkavégzéssel kapcsolatos változás jelent egyben munkaszerződés-módosítást is. Mikor van szükség a munkaszerződés módosítására és mikor nincs? Milyen mozgástere lehet a munkáltatónak a munkaszerződés módosítása nélkül? Szakértőnk segít!

A munkabérrel kapcsolatos szerződésmódosítások leggyakoribb oka a fizetésemelés. A gyakorlatban ugyan nem általános, hogy a munkabér-emeléseket is folyamatosan munkaszerződés-módosításban rögzítsék, inkább csak tájékoztatókat kap róla a munkavállaló, ám jogviták előzhetők meg a béremeléseknek megfelelő szerződésmódosítással – hívta fel a figyelmet Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési vezetője.

A minimálbér és a garantált bérminimum megemelt, 2017-ben irányadó összegét jogszabály írja elő, ezért akiknek a munkabére 2016-ban nem érte el ezt az összeget, azoknak 2017. január 1-jétől munkaszerződés módosítás nélkül is – a jogszabály erejénél fogva automatikusan – ez az új, magasabb összeg lesz az irányadó munkabére. Természetesen a béremelés ebben az esetben is szerződésmódosításba foglalható.

A munkabérrel kapcsolatos szerződésmódosításnak nem csak béremelés lehet az oka. További lehetséges ok lehet, hogy az alapbér típusa módosul, például amikor a teljesítménybérről időbéres díjazásra térne át a munkáltató, vagy amikor heti bérről havi bérre térnek át a felek.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek