Promóció

Bemutatkoznak az Enterprise Europe Network új követei

2016. december 29. csütörtök - 09:01 / PP
  •    

Harmadik alkalommal választanak régiós követeket az Enterprise Europe Network (EEN) kkv fejlesztési program népszerűsítésére. A változatos iparágakból érkező gyakorló vállalkozók első kézből tudják átadni mindazt, amit az EEN szolgáltatásai nyújtanak a külpiacra törekvő cégeknek.

Az Enterprise Europe Network az Európai Bizottság által létrehozott, több mint 60 országban, 3000 szakértő közreműködésével működő vállalkozásfejlesztési program, melynek célja az európai kkv-k nemzetközi növekedésének elősegítése, kapcsolatrendszerük bővítése.

Igazi, kiváltképp már sikeres üzletemberek ajánlása, valódi sikertörténetek bemutatásán keresztül mindig hiteles kommunikációs forma. Ez az elképzelés képezi az alapját a magyar EEN konzorcium követ programjának, mely 2013-ban indult útjára. Minden második évben a konzorciumi partnerek új követeket választanak meg, ezzel is növelve a szervezet irányába elkötelezett ügyfelek csoportját.

Az ünnepélyes kinevezés alkalmából a korábbi követek hangsúlyozták, az EEN valódi partnerséget, közösséget jelent, ahol jó együtt dolgozni. A követek bár hivatalosan leköszönnek, kinevezésük valójában örökre szól, továbbra is együtt dolgoznak, segítik egymás munkáját.

Lássuk, kik lettek 2016 EEN Követei!

Dr. Sutka Sándor

Dr. Sutka Sándor

HBKIK, Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány közös követe – Észak-Alföld
Dr. Sutka Sándor, tulajdonos, Pannon Guard Zrt.

A Pannon Guard Zrt. a biztonsági szolgáltatások piacán hatékonyan működő és dinamikusan fejlődő vállalkozás, mely a megbízhatóság, a versenyképes ár, a gyorsaság, a pontosság, a minőség és a folyamatos fejlesztés jegyében működik.

„Összefoglalóan azt mondanám, az EEN segít versenyképesebbé válni. A hálózat közreműködésével rendszeresen vehettem részt üzletember találkozókon, amelyek komoly segítséget jelentettek vállalkozásom fejlesztésében. Követként személyes példámmal szeretném felhívni a figyelmet az EEN által nyújtott szolgáltatások előnyeire” – mondta Dr. Sutka Sándor. Hozzátette, a hálózat szolgáltatásainak köszönhetően főként romániai jelenlétét bővítette, de ma már Szlovákia felé is nyitnak.

Ilcsik Csaba

Ilcsik Csaba

MNKH Promóciós Kft. Közép-Magyarországi követe
Ilcsik Csaba, vezérigazgató, Waterscope

A WaterScope International Zrt-t 2016 februárjában alapította a Knot Kft, mivel célja volt a WaterScope, a folyamatosan mérő és működő, online monitoring berendezéshez kapcsolódó világszínvonalú technológiai tudás hasznosítása. A vezérigazgató 3 évvel ezelőtt találkozott először az EEN szolgáltatásaival, a holland AquaMatch üzletember találkozóján. Azóta is aktív ügyfele a Hálózatnak, igyekszik kihasználni a szervezetben rejlő lehetőségek teljes tárházát.

„Rengeteg kétoldalú üzleti találkozón vettünk rész, volt, hogy egyetlen nap alatt 19 üzleti találkozót bonyolítottunk le. Nagyon hasznosak nekünk az ilyen rendezvények, mert kifejezetten a nemzetközi piacot céloztuk meg. Számos szolgáltatást vettünk már igénybe az EEN-től, például a nemzetközi partnerek leinformálását, H2020 tanácsadásban is részt vettünk, valamint cégépítésben is kaptunk segítséget a fejlesztéshez. Követként számomra a legfontosabb, hogy a velünk kapcsolatban levő cégeket – például az általam mentorált fiatal vállalkozókat – be tudjam kapcsolni a rendszerbe” – mondta el Ilcsik Csaba.

Makkai István

Makkai István

MNKH Promóciós Kft. Észak-Magyarországi követe
Makkai István, ügyvezető igazgató, Chmara és Társa Bt.

A társaságot 1998-ban alapította Makkai István. Fő tevékenységi körük a fazekas korongozó gépek tervezése és gyártása, illetve közvetlen értékesítése. Az elmúlt időszakban megbízható géptípusokat fejlesztettek ki egy hosszú és több fázisú folyamat eredményeként. Emellett 2009 májusában az égetőkemence-gyártásban 25 éves tapasztalattal rendelkező, a szegmensben vezető német ROHDE cég igazgatói személyesen ajánlották fel a vállalat termékeinek forgalmazását. Makkai a Magyar Feltalálók Egyesületének tagjaként többféle gépet tervezett és gyártott, melyek jelentős része szabadalmi védelem alatt áll. Az Enterprise Europe Network szolgáltatásainak köszönhetően rendszeresen részt vesz mind hazai, mind nemzetközi kiállításokon, melynek eredményeként Németországban, Csehországban, Ausztriában, Szlovákiában, Romániában, illetve Észtországban is megtalálhatók már a cég által gyártott gépek, sőt, az elektromos fazekas korongozógépek már több kiállításon is díjat nyertek.

„Az EEN révén nem csupán jelentős üzleti kapcsolatokat tudtunk kialakítani, hanem a nemzetközi szakmai rendezvényeken való megjelenés révén újabb és újabb partnereket találunk termékeinknek. Az EEN egy stabil partner, ahol fogják az ember kezét, utat mutatnak, lehetőségeket teremtenek, melyekkel élni kell. Nagykövetként az a feladatom, hogy mindezen lehetőségeket minél több magyar vállalkozóval megismertessem” – fogalmazott Makkai István.

Ződi-Sipos Mária

Ződi-Sipos Mária

CSMKIK, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara követe – Dél-Alföld
Ződi-Sipos Mária, Marketing és PR vezető, CreatIT Solutions Kft.

Ződi-Sipos Mária a CreatIT Solutions Kft.-t 2009-ben, informatikai területen dolgozó férjével közösen alapította. A CreatIT eredetileg fő profilként a kiterjesztett valóság alkalmazások fejlesztésével, valamint webfejlesztéssel foglalkozott, de idővel további 3 mikrovállalkozás is kinőtt a családi cégből. Mária egy brüsszeli szakmai kirándulás alkalmával találkozott először az Enterprise Europe Network szolgáltatásaival, cége azóta is aktívan együttműködik a Hálózattal.

„Nemrég kerültem közvetlen kapcsolatba az EEN-nel, a külpiacra lépési stratégia kialakításakor rögtön tudtam, hogy hozzájuk fogok fordulni a kérdéseimmel. Kicsit kilógok a sorból abban a tekintetben, hogy nálunk most indul el az a projekt, melyhez az EEN szakmai támogatását igénybe tudom venni. Követként az EEN által nyújtott szolgáltatásokat a gyakorlatban is népszerűsíteni tudom annak érdekében, hogy minél több magyar vállalkozás megtalálja a növekedéséhez szükséges eszközöket.” – mondta Ződi Sipos Mária.

Belegrai Péter

Belegrai Péter

FMKIK, Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara követe – Közép-Dunántúl
Belegrai Péter, Ügyvezető igazgató, MOTE Kft.

A MOTE Kft. alumínium profilok és alkatrészek megmunkálásával, alumínium bútortermékek és kiegészítők gyártásával, LED világítástechnikával foglalkozik. Automata gépeik lehetőséget biztosítanak alumínium profilok és alkatrészek megmunkálására – a bútoripar mellett – további iparágak részére is. Megrendelői körük bővítése miatt, üzleti kapcsolataik szélesítése érdekében többször fordultak az Enterprise Europe Network Közép-dunántúli irodájához, valamint géppark bővítésükhöz pályázati és hiteltanácsadást is igénybe vettek. Belegrai Péter cégvezető-tulajdonos üzletember-találkozókon, autóipari szakmai kiállításon is részt vett, üzleti kapcsolatainak bővítése céljából. Az Enterprise Europe Network segítségével sikerült a vállalkozás megrendelői körét bővíteni, folyamatosan kapja az üzleti megkereséseket, eredményesebben vesz részt pályázatokon, és sikeresen bővítette gépparkját is.

“Az EEN számomra egy lehetőség, melynek kiaknázásával minden magyar vállalkozás komoly előnyökre tehet szert a külpiacra jutás tekintetében. A 2008-as évben exportfejlesztéshez kapcsolódóan rengeteg szakmai információt kaptunk a különböző piacok működése, jellegzetességei tekintetében. De nagyon hasznosnak találtuk a szervezett üzletember találkozókat is, ahol egy nap alatt akár 8-10 lehetséges üzleti partnerrel találkozhattunk. Rengeteg háttérinformációt, statisztikát kaptunk, melyek sokkal könnyebbé tették a felkészülést. Követként életszerűen, gyakorlati tapasztalatok birtokában tudjuk továbbadni azt a sok hasznos dolgot, amit mi eddig kaptunk a hálózattól” – mondta el Belegrai Péter.

Hall Cecília

Hall Cecília

GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara követe – Nyugat-Dunántúl
Hall Cecília, Marketing és üzletfejlesztési vezető, KONsys Kft.

A KONsys Kft. 2004-ben kezdte meg működését az energia és épületfelügyeleti rendszerek komplett kivitelezése, az ipari automatizálás, valamint az adatgyűjtő és 0,4kV elosztó berendezések gyártása terén. A vállalat négy éve kezdte meg a külföldi terjeszkedést Délkelet-Ázsiában, Indiában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Amerikában, az USA-ban, Kanadában és számos uniós országban. A terjeszkedés során az EEN hatékony szakmai támogatást nyújtott, elsősorban az adott országra jellemző piaci információk biztosításában, és a potenciális üzleti partnerek felkutatásában. Ahol igény mutatkozik a termékre, oda már az EEN ajánlását követően személyesen is ellátogatnak, ezzel is növelve hitelességüket.

„Mindenkinek ajánlom az EEN-nel való kapcsolatfelvételt és kapcsolattartást, hisz központi adatbázisuk és külföldi kapcsolatrendszerük révén, bekerülve a nemzetközi üzleti vérkeringésbe jelentős exportsikereket érhetünk el” – mondta Hall Cecília.

„Öt év alatt kettőről százra nőtt külföldi partnereink száma, ez bizonyítja leginkább, mennyire hasznos volt számunkra a csatlakozás. A legtöbbet az ún. business mission-ök adták, amikor kifejezetten a mi termékeink iránt érdeklődő célközönséget szerveztek számunkra. Később az üzleti tanácsadást is igénybe vettük, ami szintén sok sikert hozott” – tette hozzá Hall Cecília, aki már az előző két évben is követ volt. Ennek alapján úgy látja, hogy a cégek nagy része kishitű, azt gondolják, az export nekik túl nagy falat.

„Személyes elhivatottságom, hogy meggyőzzem őket, nem olyan bonyolult dolog az exporttevékenység és vannak olyan szervezetek, melyek tudnak segíteni az első lépések sikeres megtételében. Ilyen az EEN is.”

Herbály István

Herbály István

PBKIK, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara követe – Dél-Dunántúl
Herbály István, Ügyvezető igazgató, RG-Net Kft.

Egyéni, speciális igényekhez fejleszt hardvereket, szoftvereket a pécsi RG-Net Kft. Ma már nemzetközi szereplők is előszeretettel keresik innovatív megoldásaikat, az utóbbi években az RG-Net egyre több szegmens vállalkozásai számára készített innovatív fejlesztéseket, amelyeket maguk terveznek, kiviteleznek, és amelyek növelik a hatékonyságot és a versenyképességet. A cég rendszeresen igénybe veszi az Enterprise Europe Network szolgáltatásait, sőt, ma már követként népszerűsíti is azokat.

„Egy 2006-os fejlesztésünkből készítettünk először technológiai profilt, mellyel bekerültünk az EEN partnerkereső rendszerébe. Ez sok érdeklődést, megkeresést hozott, ezért azóta az újabb termékeink számára is létrehoztunk egy ilyen profilt. Most egy ipar 4.0-ás fejlesztés országhatáron túli népszerűsítésén dolgozunk, ezt szeretnénk erősíteni az EEN nyújtotta lehetőségekkel” – mondta Herbály István. Hozzátette, követként a régióban jelen lévő számos innovatív informatikai vállalkozást szeretnék segíteni saját tapasztalataikkal, hogy bátrabban merjenek külpiacra lépni.

Pakainé Dr. Kováts Judit

Pakainé Dr. Kováts Judit

ZMVA, Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány követe – Nyugat-Dunántúl
Pakainé dr. Kováts Judit, Marketing vezető, Effix Marketing Kft.

Pakainé dr. Kováts Judit a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) tanszékvezető docense. Munkái között ökotudat-formáló, valamint fából készült termékek népszerűsítését célzó kampányok tervezése, előkészítő kutatása és megvalósítása is megtalálható. Az oktatás mellett 20 éve folyamatos tanácsadói tevékenységet végez az EFFIX-Marketing Kft. egyik tulajdonosaként. A cég nemzetközi sikereit az EEN által szervezett, üzleti kapcsolatépítést célzó rendezvényeken alapozta meg. Olyan együttműködéseket tudott kialakítani, melyek eredményeként többek között sikeresen pályázott EU-s forrásokra, valamint külföldi klaszterekkel is együttműködési megállapodásokat tudott megkötni.

„Cégtulajdonosként és két klaszter menedzsment szervezetének vezetőjeként azt látom, hogy az EEN aktív partnere tud lenni a cégeknek a külpiacra jutásban” – mondta el Pakainé dr. Kováts Judit. Példaként külföldi vásárokat, üzletember találkozókat, tanulmányutakat sorolt, amelyek mind használható üzleti kapcsolatokat hoztak számukra. Leghasznosabbnak a partnerkereső és a pályázatfigyelő szolgáltatások bizonyultak, de a vállalkozó úgy fogalmazott: „úgy érzem, további lehetőségeket is tartogat számunkra az EEN.”