Bejött a kockáztatás, szárnyaltak a befektetések

2018. július 12. csütörtök - 08:06 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

2018. első negyedévében a kockázati tőke iparág újra az erősödés jeleit mutatta: az elmúlt időszakokhoz hasonlóan, ezt a negyedévét is a korai fázisú cégeket kereső befektetők dominálták. 

2018. első negyedévében összesen 39 vállalkozás jutott 1,347 milliárd forint tőkéhez, ezek mindegyike tőkeemeléssel valósult meg kockázati tőkebefektetők által. Összehasonlításképpen, a mélypont a tavalyi első negyedévi 710 millió forint volt, míg 2016 első negyedévében a befektetések összértéke (elsősorban az akkor még aktív Jeremie-alapok miatt) 3,850 milliárd forintot tett ki.

HVCA éves befektetési fórum

HVCA éves befektetési fórum

Érdekes tendencia figyelhető meg a befektetett tőke mértéke és a tökéhez jutott cégek számában: 2016-tól kezdve folyamatosan csökken az átlagosan befektetett összeg, ezzel szemben nő a megvalósult tranzakciók száma. Ennek egyik fő oka a Hiventures megjelenése: az új állami befektetőt a nagy számú, ám egyenként kisösszegű, inkubációs (magvető fázis előtti) befektetések jellemzik.

Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2016 első negyedévben átlagosan 137 millió forintot fektettek be 28 cégbe, rá egy évre, 2017 első negyedévben átlagosan 79 milliót 9 vállalkozásba, addig idén első negyedévben a 39 vállalkozás esetében az átlagos tranzakciós méret már csupán 35 millió forint volt.

A 39 befektetés közül a többség, számszerűen 27 előzmény nélküli, ún. első körös befektetés volt, ezek tették ki a vizsgát negyedévben elkönyvelt teljes befektetett összeg 87 százalékát.

Kedvelt szektorok

2018 első negyedévben a legtöbb tőke két szektorba áramlott: az összes tőkebefektetés 45 százaléka a fogyasztói szolgáltatások, illetve a közlekedés szektorba irányult, összesen 606 millió forint értékben. A legnagyobb befektetési értékű tranzakcióra ugyanakkor az élettudomány szektorban került sor egy 154 milliós befektetés keretében, amit két, egyenként 150 milliós befektetés követett a közlekedési iparágban.

Tovább emelkedett a kiszállások száma

Örvendetes hír, hogy ebben a három hónapban 12 kiszállásra került sor, ami pozitív fejlemény az elmúlt évekhez képest. Összehasonlításképpen, tavaly egész évben regisztrált 11 exitet a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA).

A magvető fázisú cégeket keresték a befektetők
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2017. évi jelentése szerint tavaly Magyarországon 95 vállalat részesült összesen 38,2 millió euró összértékű kockázati- és magántőke-befektetésben. A befektetések 73 százaléka az év során három szektorba, a közlekedéssel, az informatikával és elektronikával, illetve az üzleti termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó cégekbe áramlott.

Tőkegyűjtés

Bár a vizsgált időszakban több alapkezelő gyűjtött forrást, új alap nem indult.

A 2018-as első negyedév befektetési aktivitása kettős képet sugall. Egyrészt bizakodásra ad okot, hiszen a sok korai fázisú befektetés remélhetőleg a következő körös befektetők számára készíthet elő több ígéretes célpontot.

Ugyanakkor sajnálatos, hogy a Jeremie-program kiesése miatt keletkezett űrt továbbra sem sikerült betölteni. Az év hátralévő hónapjaival kapcsolatban ugyanakkor – részben a második félévben újrainduló Jeremie miatt – továbbra is optimista vagyok.

Befektetői szemmel az igazán érdekes fejleményt a meginduló kiszállások jelentik. Ezen a területen további erősödést várok, mivel a 2010-ben indult első Jeremie-alapok, amelyek együttesen több, mint kétszáz befektetést hajtottak végre, 2018-2023 között futnak ki.

A 12 exitből mindössze kettő zárult leírással, ami véleményem szerint egy kedvező arány, ugyanakkor csupán négy esetben volt független külső vevő, ami azért árnyalja a képet -összegezte a negyedévet Zsembery Levente, a HVCA elnöke.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.