Beindulhat a faktoring

2014. május 12. hétfő - 12:09 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjeszti a növekedési hitelprogramot, amelynek eredményeként a faktoring finanszírozására is igénybe lehet venni a jegybanki forrásokat. Ez jelentős lökést adhat a hazai faktoring piacnak.

Egyszerűsödik a cégek finanszírozása – Kép: Pixabay

Az MNB lépésével az elmúlt évben szűkülő faktoring piac növekedési pályára állhat. 2013-ban a teljes magyarországi bruttó faktorált forgalom több mint 8 százalékkal 789 milliárd forintra csökkent. A mostani viszont intézkedéssel olyan vállalkozások is bekapcsolódhatnak a programba, amelyeknek nincs megfelelő fedezetük, biztosítékuk a növekedési hitelprogram keretében igényelhető forgóeszközhitel felvételéhez, holott fizetőképes partnereknek szállítanak.

A számla előfinanszírozás/faktorálás szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a halasztott (30-60-90 nap) fizetéssel teljesítő ügyfelekre ne kelljen várnia egy adott gyártó, vagy szolgáltató cégnek. (A belföldi vállalatközi kifizetéseken belül a halasztott fizetés aránya a teljes volumen közel háromnegyedét tette tavaly ki, ami jelentős kockázatot jelentett a vállalkozásoknak.) A szolgáltatás részeként a finanszírozó a cég ügyfeleinek a helyére lép, és teljesíti a kiállított számlák ellenértékét, akár a kiállítás napján.

Az NHP változásairól részletesebben itt olvashat!

Az előfinanszírozás jellemzően 80/20 százalékos arányú, két folyósítással megvalósuló folyamat. Az első például lehet egy 80 százalékos nagyságrendű folyósítás, amelyet szinte azonnal 24-72 órán belül átutalnak az adott cégnek. A fennmaradó 20 százalékot a második folyósításkor, a faktoring ügylet végén utalják át, úgy, hogy az adott vállalkozás ügyfele a valós fizetési határidő lejártakor az előfinanszírozó részére teljesíti.

A faktoring beemelése az MNB növekedési hitelprogramjába további lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak azzal, hogy a faktoring konstrukciókkal a forgóeszközhitelek fedezetét, biztosítékát kiváltsák, s így ezeket beruházási hitelekhez is fel tudják használni. A lépésnek köszönhetően a kisvállalkozások – amelyek a forgalomnak mindössze harmadát adták 2013-ban – pörgethetik fel a faktorpiacot. „A faktoring segítségével tervezhetőbbé válik a finanszírozás, ez pedig növeli a vállalkozások pénzügyi mozgásterét, és ezen keresztül hozzájárul a kkv-szektor bővüléséhez. A részletszabályok kidolgozása már megkezdődött, és várhatóan május végére megszülethetnek a növekedési program adta lehetőségek alapján kidolgozott konstrukciók” – mondta Baltay Zsombor, a GF Faktor vezérigazgatója.

Így kell lekönyvelni, ha nem fizet az ügyfél
A magyar vállalkozások egyik mumusa a behajthatatlan tartozás, a cégek több mint harmada küzd kifizetetlen számlákkal. A behajthatatlan tartozások azonban könyvelési szempontból is kihívást jelentenek.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek