Beindul a startupgyár

2013. szeptember 25. szerda - 15:01 / kfarkas
  •    

Öt sikeres projekt, három verseny, mintegy háromszáz versenyző és rengeteg jó ötlet a mérlege a Hackathon-in-a-Box egyetemi ötletverseny-sorozat eddigi fordulóinak. A startupvilág utánpótlás-szállítói őszre három-négy versenyt terveznek. Az első a hétvégén startol.

A nemzetközi hackathon modell (hacking+marathon) itthon is sikeres. A módszer meghódította Magyarország egyetemeit. A Kutatók Éjszakájával egy időben indul el a verseny őszi szezonja, amelyhez újabb egyetemek csatlakoztak. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Informatikai karának (szeptember 27–28.) versenyével startol a rendezvénysorozat, amelyet a BME–Corvinus (október 4–5.) közös eseménye követ. A kétnapos versenyeken a résztvevők nemcsak az ötleteiket dolgozhatják ki, hanem társakat is találhatnak frissen elindított projektjeik megvalósításához. Szakavatott mentorok segítségével tanulhatják meg az üzleti tervezés alapjait, a startupjukat bemutató prezentáció és elevator pitch készítésének a titkait.

A tavasszal indult Hackathon-in-a-Box egyetemi üzleti ötletverseny-sorozat megvalósult projektjei közül a ZMenü ma már ételrendelő szolgáltatásként üzemel, sőt a versenyt is támogatja. Egy másik sikertörténet, az „5” nemzetközi startup-programokban, Hollandiában és Angliában arat sikereket víztakarékos higiéniai megoldásával. A HR fókuszú Pesoo képességfelmérő megoldása a napokban lép béta-fázisba. A webre, okostelefonokra készült megoldások és technológiai startupok mellett több társadalmi innovációs ötlet is megjelent a korábbi eseményeken.

A rendezvény fontosságát mutatja, hogy a napokban fogadta el a fővédnöki felkérését dr. Cséfalvay Zoltán (NGM) államtitkár, aki a hazai startupok egyik komoly támogatója, több startupokat segítő kezdeményezés elindítója. A versenysorozat a startupvilág utánpótlás-képzését célozza, hiszen az egyre nagyobb teret nyerő Jeremie programok és a hamarosan induló Gazella program inkubátorai is projekt szűkében lesznek ilyen tehetségfelmérő programok hiányában.

Stop gombra csaphat a startuppiac
Túl kevés a hazai startup vállalkozás, és ezzel a kevéssel szemben is sokszor lehetetlen feltételeket támasztanak a potenciális befektetők. A Jeremie tőkeprogramra szánt pénz jelentős része így „bennragadhat”.

A Corvinus és a BME a versenyt részben az „enterpreneurship” oktatási programjának a gyakorlati kiegészítéseként kezeli, hiszen a résztvevők megszerzett tudásukat az egyetemen is és későbbi munkájuk során is kamatoztathatják.

Az ősz folyamán lefutó magyar versenyek egy jövő februárban megvalósuló nemzetközi versenysorozat előválogatóiként lehetőséget teremtenek a tehetséges magyar ötletgazdáknak a nemzetközi startupvilágba való belépésre is.

A budapesti versenyek győztesei kijuthatnak Ausztria legnagyobb őszi startupeseményére, a Pioneers Fesztiválra, amely szintén partnere a rendezvénysorozatnak.  A bécsi szervezők támogatásként nemcsak jegyeket adnak a nyerteseknek, de különjáratot is szerveznek az október végi konferenciájukra.

A versenyekre jelentkezni a www.hackathon.hu oldalon lehet.