Behívhat-e a főnök karácsonykor?

2017. december 04. hétfő - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az ünnepek közeledtével számos munkavállaló teszi fel magában a kérdést: vajon a főnök behívhat dolgozni munkaszüneti napon is? És ha igen, hogyan számolják el a munkavégzést? A válaszhoz több szempontot is figyelembe kell venni. Hogy mik ezek, azt a DAS. Jogszerviz  szakértőjétől megtudhatjuk.

Először is tisztázzuk, hogy Magyarországon jelenleg a következő munkaszüneti napokat írja elő a jogszabály: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26. Érdekesség továbbá, hogy bár a húsvét vasárnap, valamint a pünkösd vasárnap nem minősül munkaszüneti napnak, a beosztás és díjazás szempontjából mégis egy kalap alá esik a fent felsorolt dátumokkal, mint ahogyan a vasárnapra eső munkaszüneti nap is e kategória részét képezi.

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy munkaszüneti napra rendes munkaidő az alábbi esetekben osztható be:

  • a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál (pl.: MÁV),
  • az idényjellegű munkák esetén (pl.: karácsonyfa-árusítás, dinnyeárusítás)
  • a megszakítás nélküli munkák esetén (pl.:  atomerőmű)
  • a társadalmi közszükségletet kielégítő vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén, illetve
  • a külföldön történő munkavégzés esetén.

A munkáltató vagy a munkakör pedig akkor minősül a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha

  • az adott tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz szorosan kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján (pl. szállodák, vendéglők) vagy
  • baleset, súlyos kár, valamint az egészséget, környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, illetve vagyonvédelem érdekében (pl. biztonsági őr) kerül sor.
Egyre jobban bízunk az állásunkban
Minden szegmensben emelkedett a munkavállalói bizalom tavaly november óta Magyarországon – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös, novemberi munkaerő-piaci kutatásából. Az adatok alapján továbbra is a fiatalok, a fővárosban élők és a diplomások jelentik a legbizakodóbb társadalmi csoportokat.

Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén munkavállalóként száz százalék bérpótlékra vagyunk jogosultak, függetlenül attól, hogy a munkavégzésre rendes vagy rendkívüli munkaidőben kerül sor.

Érdemes tudnunk azt is, hogy a munkaszüneti napi pótlékra a rendkívüli munkavégzésért járó pótlék mellett is jogosultak vagyunk. Ez azt jelenti, hogy ha piros betűs napon túlórázunk, a pluszmunkáért cserébe száz százalék pótlékot kell kapnunk. Sőt mi több, a műszakpótlékra és éjszakai pótlékra is igényt tarthatunk.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor