Befektetési célpontokat keres a Széchenyi Tőkealap

2014. február 12. szerda - 17:04 / piacesprofit.hu
  •    

Már több mint 4 milliárd forint értékben vontak be forrást a hazai kis és középvállalkozások a Széchenyi Tőkebefektetési Alaptól. Ebben az évben várhatóan ötmilliárd forint kerül kihelyezésre, az Alap továbbra is keresi a befektetési célpontokat.

Idén ötmilliárd forint kerülhet kihelyezésre – Kép: SXC

Sikeres évet zárt a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA), s ezzel az Európában egyedülállóan Magyarországon elindított tömeges kisvállalati tőkekihelyezési program is. Az SZTA a kitűzött célokat teljesítve mindeddig 37 vállalkozásba fektetett be, a teljes tőkekihelyezés összege 2014 februárjára meghaladta a 4 milliárd forintot. A 2013-ban az EU engedélye alapján elindított termékekkel – amelyek esetében egy cég tekintetében akár 750 ezer eurós befektetést is megvalósíthat az alap – volumenét tekintve is jelentősen felgyorsult a forráskihelyezés üteme. „A célként kitűzött 4 milliárd forintos forráskihelyezés fontos állomást jelez, immár az alap forrásainak egyharmada a vállalati szférában dolgozik tovább. A vállalkozások folyamatosan keresik a magasabb értékű tőkebevonási lehetőséget is, ezt jelzi, hogy a korábbi átlagos forrásigény közel másfélszeresére emelkedett.”- emelte ki Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.  (Ön is találhat vállalkozásához befektetőt, elmondjuk hogyan!)

Az SZTA forrásfelhasználásának megoszlása az új termékek irányába billent el a csekély összegű (de minimis alapú) tőkebefektetések irányából. A befektetések régiós megoszlása szórt képet mutat, a Közép-Magyarországi régió súlya a legmagasabb, az észak-alföldi, a közép-dunántúli és a dél-alföldi régió is felhasználta már a rendelkezésre álló források közel harmadát. Régiónként 2-2 milliárd forint kerülhet kihelyezésre 2015 végéig az ország egész területén, így az Alap továbbra is keresi a befektetési célpontokat a közel 10 milliárd forintnyi tőkeforrás hatékony felhasználására.

Így szerezzen kockázati tőkét!
Sokan szeretnének a vállalkozásuk számára tőkét szerezni, ám a többség fél attól, hogy egy új tulajdonos esetleg majd átveszi az irányítást a cég felett, és kitúrja őt a vezető pozíciókból. Pedig a korrekt kockázati tőketársaságoknak a legkevésbé sem ez az üzletpolitikája, de rosszindulatú kivételek mindig akadnak. Mire érdemes figyelni?

A tőkekihelyezések már több mint tíz iparágban biztosítanak a lehetőséget a portfóliócégek fejlődéséhez és terveinek eléréséhez. A vállalkozások kapacitásbővítő-, technológia- és tevékenységfejlesztő beruházásokra fordították a forrásaikat, vagy forgóeszközöket és tárgyi eszközeiket finanszírozták az üzleti tervekben megfogalmazott céloknak megfelelően. A cégek egy része a humán erőforrás bővítésére költött, vagy a piaci terjeszkedéshez – akár itthon, akár külföldön – szükséges üzletfejlesztési költségeit finanszírozhatta. Csuhaj V. Imre szerint a hazai kockázati tőke piacon hiányt betöltő alap friss forrásai nélkül e társaságok nem tudták volna tartani növekedési pályájukat, olykor működőképességük is veszélyeztetve lett volna, így azonban többségében fejlődni és bővülni voltak képesek. Az SZTA támogatja a portfólió társaságok szakmai céljait is, több vállalkozás is meghatározó tagja egy-egy területi-szakmai klaszternek, az egyes társaságok irányítói szerepet is betöltenek például; a fémipari, a kötőipari, vagy a biotechnológiai szektorban.

Az SZTA a következő egy évben újabb 5 milliárd forint kihelyezését tervezi, ezzel a tervek szerint a kihelyezések elérik az Alap forrásainak közel háromnegyedét. Az eddigi sikerek és tapasztalatok alapján a 2014-2020. évi EU-s programozás keretében pedig az SZTA megkezdi egy újabb tőkealap létesítésének előkészítését és kombinált eszközök konstrukciójának kidolgozását is, így a jövőben újabb tőkeforrások bevonására is megnyílhat az út a hazai kis- és középvállalkozások előtt.

6 tanács, hogyan bánjunk a befektetővel!
A befektetőkkel történő sikeres kapcsolatépítés nem csupán tőkeemeléshez segíti hozzá a vállalkozást, de egyenes utat jelenthet több évig tartó, kölcsönös előnyökkel járó partnerségek felé is. Azonban addig a pontig még sok buktató vár a vállalkozókra, amelyeket érdemes elkerülni.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek