Becsengettek a Waberer’s-nek

2017. július 06. csütörtök - 11:57 / piacesprofit.hu
  •    

2017. július 6-án, a sikeres tőkebevonást követően, a Waberer’s vezetői ünnepélyes csengetéssel indították el a kereskedést a Budapest Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán.

A kereskedésindítási ünnepségre a kibocsátó vállalat és a tőzsde képviselői mellett a tranzakcióban résztvevő forgalmazók és a hazai tőkepiac kiemelten fontos képviselői is eljöttek. A BÉT életében egy jelentős mérföldkő a Waberer’s belépése a tőzsde prémium kategóriájába és a BUX index szeptemberben esedékes felülvizsgálatakor pedig az új tőzsdei vállalat az ötödik legnagyobb súllyal kerülhet be a részvénykosárba.

Az ajánlattételi időszak 2017. június 19-től június 29-ig tartott. A részvényeket 5100 forintért lehetett jegyezni.

Becsengettek - Kép: BÉT

Becsengettek – Kép: BÉT

A bevezetéskor, az 5 100 forintos ajánlati áron számolva, a társaság piaci kapitalizációja több mint 90 milliárd forint (90 238 043 400 Ft, ~291,0 millió euró), így a Waberer’s a hatodik legnagyobb cég a BÉT-en.

Az eladott részvények 82 százaléka iránt intézményi befektetők, 17,8 százaléka iránt pedig kisbefektetők érdeklődtek, 0,2%-ot a társaság munkavállalói vásároltak meg. Az új részvénykibocsátásból származó bruttó 15,5 milliárd forintot a vállalat szinte teljes egészében, egyik lengyelországi versenytársa, a Link felvásárlásra fordítja a komplett rakományok fuvarozásának európai piacvezető vállalata.

„Örömmel tölt el bennünket az ajánlattételre adott igen pozitív válasz. Úgy gondoljuk, hogy a befektetők felismerték vállalkozásunk erősségeit és az ágazatunkban rejlő óriási lehetőséget. Ma új fejezet nyílik vállalatunk történetében, de már holnap tovább folytatjuk munkánkat, hogy megvalósítsuk növekedési stratégiánkat, Európa-szerte terjeszkedjünk, és új lehetőségeket aknázzunk ki a közép-európai piacokon” – mondta Lajkó Ferenc, a vállalat vezérigazgatója.

Új ügyfeleket hozhat a tőzsdei jelenlét
Ötödik legnagyobb szereplőként lépett a Waberer’s a magyar tőzsdére, ahol első logisztikai szolgáltatóként vezette be papírjait. Tőzsdei szakemberek régóta szorgalmazzák a hazai vállalatok részvénypiaci jelenlétét. De mit remélhet egy magyar vállalat a tőzsdei szerepléstől? Végh Richárddal, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk.