Bármire össze lehet kalapozni a pénzt

2015. január 12. hétfő - 18:30 / kfarkas
  •    

Ön fizetne azért, hogy Jézus képét nézegesse a pirítóson? Vagy egy görögdinnye-hordozóért? Van, aki igen: nincs az az őrült ötlet, amelyhez ne lehetne támogatókat találni, ez a közösségi finanszírozás egyik legnagyobb előnye.

Gondot okoz a kezdőtőke? Van egy őrült ötlete, de senki sem ad rá pénzt? Ma már ez nem gond! A közösségi finanszírozás egyre elterjedtebbé válásával gyakorlatilag bármire lehet pénzt szerezni. A tömegfinanszírozó platformok (mint az amerikai Kickstarter) lehetővé teszik, hogy egy-egy projekt minél nagyobb tömeget érjen el, és legális keretek között jusson az egyes emberek által felajánlott támogatáshoz. Hogy hogyan is működik a közösségi finanszírozás, és mekkora üzlet is ez, arról itt olvashatja szakértőnk írását.

Márpedig ha kellően nagy számú közösséghez jut el a projekt ötlete, akkor gyakorlatilag bármire szerezhetünk pénzt: következő összeállításunkban olyan Kickstarter-projekteket gyűjtöttünk össze, amelyekről – ép ésszel – senki sem gondolta volna, hogy megvalósulhatnak, és olyanokat is, amelyekből furcsa módon semmi sem lett. (Itt olvashat a legsikeresebb külföldi példákról és a pillanatnyi magyar helyzetről.)

Grillezett Jézus (Cheesus)

Végy egy szendvicssütőt, és módosítsd úgy, hogy Jézus képét süsse bele a pirítósba – ez az egyszerű, bár különleges elmét kívánó ötlet 25 ezer dollárt ért meg a Kickstarter közönségének, így immár online rendelhető a Jézus-figurás szendvicssütő (és a kalózos palacsintasütő is).

Kép: Kickstarter

Antizombi szappan

Ha elérkezik a civilizációnk alkonya, és a holtak kikelnek a sírjukból, szükségünk lesz valamire, hogy elkerüljük a fertőzést, amikor óhatatlanul is kontaktusba kerülünk a járkáló holtakkal. Erre szolgál az antizombi szappan, amely ugyan különleges védelmet nem nyújt zombitámadás esetére, ám levendulás és csokis illatban, sőt kézigránát formájú kiszerelésben is kapható. A projekt tényleg megért a támogatóknak több mint 300 fontot.

Kép: Kickstarter

Struccpárna a munkahelyre

Kinek ne lenne olykor-olykor kedve délután elbújni az irodában, hogy hortyogjon egy órácskát? Az irodai struccpárna lehetőséget nyújt arra, hogy kezünket és a fejünket belebújtatva nyugodtan szunyókáljunk a munkahelyünkön. A tervező 70 ezer dollárt jelölt meg célként, de alig egy hónap alatt az összeg két- és félszerese, 195 ezer dollár jött össze rá.

Kép: Kickstarter

iFetch – automata labdadobó kutyatulajdonosoknak

Játszana a házikedvenc, de nem érünk rá? Segít az iFetch, amely automatikusan kilövi a teniszlabdát a kutyának, méghozzá azt is meghatározhatjuk, milyen messzire: 3, 6, vagy 9 méternyire. Így kedvencünk nem fog unatkozni, miközben mi a jól megérdemelt délutáni szunyókálásunkat töltjük a struccpárnánkban. A projektre 20 ezer dollárt akart összekalapozni az indító, de a tervezett összeg több mint négyszerese, 88 ezer dollár jött össze rá.

Kép: Kickstarter

A tökéletes konyhai eszköz

Mindenkivel előfordulhat, hogy leragad a rántottája, odakap a rántás, mert a meglévő fakanállal nem tudja a megfelelő szögben kavargatni az ételt a serpenyőben. Erre szolgál megoldásként a tökéletes spatula, amelyre több mint 48 ezer dollárt adtak össze a támogatók. Az eszköz 2012 óta ennek köszönhetően 11 „gyilkos” színben kapható, többek között neonzöldben és hupikékben is.

Kép: Kickstarter

A világ első pizzamúzeuma

Furcsa ötletnek tűnhet, hogy valaki egy ételnek szenteljen egy múzeumot, de mi magyarok is hungarikumként tiszteljük a Dobos-tortát. A világ első pizzamúzeuma – amely hagyományos pizzériaként is működik –, azonban 16 ezer dollárt is megért a támogatóknak, és 2012-es megalapítása óta házhoz is szállít! Igaz, csak Philadelphiában.

Kép: Kickstarter

És akinek nem sikerült: görögdinnye-hordozó

Nem kell többet aggódni, hogy leszakad a szatyor füle, ha a dinnyeszezonban megvesszük a tízkilós gyümölcsöt a családnak. Legalábbis ezt ígérte támogatóinak az a feltaláló, aki erre az égető problémára keresett megoldást. 25 ezer dollárt szeretett volna összeszedni, hogy megvalósíthassa az álmát, ám csak 332 jött össze, így a projekt elbukott.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek