Bármikor lecsaphatnak az NAV ellenőrei

2012. október 27. szombat - 15:13 / piacesprofit.hu
  •    

Csaknem kétszáz helyszínen vizsgálta a főváros éjszakai vendéglátóhelyeinek, éjjel-nappali vegyesboltjainak és taxisainak adózási fegyelmét az elmúlt hosszú hétvége egyik éjszakáján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az ellenőrzés eredménye megdöbbentő: az éj leple alatt a kereskedők és szolgáltatók fele követett el törvénysértést.

A közlemény szerint az ellenőrök nagy forgalmú éjszakai bárok, pubok vendégei között vegyültek el, nyugtát azonban csak elvétve kaptak. Hasonló volt a tapasztalat a személyszállítást végzőknél: a legtöbben csak az ellenőrök bemutatkozása után nyúltak a taxaméterükhöz, hogy nyugtát nyomtassanak, de volt olyan is, aki engedély nélkül taxizott. A törvénysértések sora nemcsak a bevételek eltitkolásában merült ki, hanem sok esetben az illegális foglalkoztatásra és a jövedéki jogsértésre is kiterjedt.

Minőségi hamisítványok a hűtőkamionban
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei Rajkánál egy szlovák rendszámú hűtőkamiont ellenőrizve, a fuvarlevélen szereplő Kínából származó textiláru helyett 9062 darab Baron védjeggyel ellátott, az eredetire megtévesztően hasonlító, bélelt farmernadrágot találtak. (Egy eredeti belga Baron farmer ára – téli béléssel ellátva – 32-35 ezer forint). A NAV a 90 millió forint értékű, a vásárlók megtévesztésére alkalmas hamis nadrágokat lefoglalta, és az ügyet áru hamis megjelölése bűncselekmény gyanúja miatt feljelentéssel átadta a NAV illetékes Bűnügyi Igazgatóságának.

A NAV az ellenőrzés alapján továbbra is indokoltnak tartja, hogy – a több millió forint összegű bírság kiszabásán és a jogsértők bevallásainak utólagos vizsgálatán túl – mindaddig rendszeresen és akár a legszokatlanabb időpontokban is ellenőrizzen a fővárosban, amíg az adózási fegyelem nem javul, s amíg a bevallások nem a valós bevételeket tükrözik.

Mire figyeljünk adóellenőrzéskor?
Ettől az évtől fokozódó adóellenőrzésekre számíthatnak a cégek. Amellett, hogy ezekre érdemes jó előre felkészülni, azzal sem árt tisztában lenni, hogy mit tehetünk az ellenőrzés közben, illetve milyen jogorvoslati lehetőségekkel élhetnek a cégek.