Banánhéjon csúszik el a legtöbb pályázat

2016. június 03. péntek - 13:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

Az uniós pályázatok lázában ég a magyar cégek nagy része, pályázik szinte mindenki. Sajnos, sokan már az első rostán kibuknak egy hibásan elkészített anyaggal. Szakértő segít, mik a leggyakoribb hibák.

Az idén beérkezett uniós pályázatok harmadát utasították el eddig az európai uniós támogatásokért felelős minisztériumok. A pályázatok jelentős része hibás, a támogatási kérelmek jelentős részénél hiánypótlást kértek az irányító hatóságok, tájékoztatta pár napja a Magyar Időket a Miniszterelnökség. A pályázatok nagy része még az értékelői szakaszba sem jut el, a hibás vagy hiányos pályázati dokumentáció miatt érvénytelenítik azokat.

A szakértők szerint a hibás pályázatot benyújtó vállalkozások ott követik el az első és legalapvetőbb hibát, hogy felkészületlenül vágnak bele a pályázat elkészítésébe. Az előzetes tájékozódást egyébként egyszerűen, bárki számára elérhető útmutató segíti, illetve segítené. Sokszor már a nulladik lépéssel is van gond, azzal, hogy a cégek megtalálják azt a kiírást, a rengeteg lehetőség között, ami leginkább megfelel a terveiknek és lehetőségeiknek.

ember elszálló pénzzel

Kép:FreeDigitalPhotos.net/ratch0013

Gyakran az árajánlatok jelentik a problémás pontot – mondta el a Piac & Profit kérdésére Lehoczky Tibor, a Goodwill Consulting Kft. pályázati szakértője. Kötelező szigorú tartalom van megadva az ajánlatoknál, és ezekben, vagy az ellenajánlatokban bármilyen hiba vagy hiány van, akkor azonnal elutasítják a pályázatot. A korábbi évekhez képest változás, hogy most már a beadáshoz is szükséges a 3 ajánlat megléte, és ezek mindegyike egyenként meg kell, hogy feleljen a felhívásban közzétett feltételeknek.

Akár egy apróságon is elcsúszhatunk, például egy szó nem, vagy nem megfelelően szerepel a beadott dokumentumokban, és máris fennakad a teljes anyag a rostán. Tehát alaposan nézzük meg a csatolandó dokumentumok listáját és azok követelményeit, a formai részekre is fókuszálva.

Csak pontosan!

A szakértő szerint a másik probléma vállalásoknál keresendő. Sok pályázat különböző vállalásokat vár el, ezek alapján lehet pontokat szerezni az értékelésnél. Ezeket viszont igen gyakran félreértelmezik a pályázók. Vegyünk egy egyszerű ám roppant gyakori példát: Magyarországon a fél ország beszállító. Legalábbis a hazai cégek szerint. A pontos definíció szerint viszont ez egyáltalán nem igaz. A beszállító fogalma nem tiszta a köztudatban, mondja a szakértő, ezért sokszor a pályázók is rosszul értelmezik.

Erre is kell figyelni!
Vannak olyan pályázati feltételek, amelyekkel a legtöbb cég nincs tisztában. Megvan például a szükséges statisztikai létszám? És a működési idő?

Hiába mondjuk magunkat beszállítónak,  igazolt beszállítói tevékenységnek minősül, ha a támogatást igénylő vállalkozás a támogatási kérelem benyújtását megelőző két évben kötött beszállítói  szerződést, és ebből a jogügyletből gazdasági esemény is történt (vagyis valóban szállított valamit a cég) a támogatási kérelem benyújtását megelőző két évben. Ezt számlával, bankszámlakivonattal kell igazolni. Igazolásképpen a beszállítói szerződést, a számlát, és a bankszámlakivonatot kell csatolni – sorolja a szakértő. Ha ezeknek a feltételeknek nem felelünk meg, nem plusz pontot, hanem hibás pályázatot köszönhetünk annak, ha beszállítónak valljuk magunkat.

Hogy még egy gyakori hibát említsünk, az ingatlan beruházást is tartalmazó pályázatnál például problémát jelent, ha a költségvetésbe olyat elemet is beszúrunk, ami a felhívás szerint nem elszámolható, mondjuk bontási költség, vagy a takarítás összege.

Mindezek mellet a tapasztalatok azt mutatják, hogy a telephelybejegyzés hiánya vagy késedelme is a kritikus pontot jelenti a pályázóknál. A szakember hangsúlyozta, nem egyszer látni olyat is, hogy per indítás van a megvalósítási hely tulajdoni lapján vagy a cégkivonatban a cég ellen. Ez alapvető kizárást jelent a pályázatban, sőt, ez esetben még hiánypótlásra sem adnak lehetőséget a bírálók.

Aprócska banánhéj

Gyakran pedig a legbagatellebb dolgokon csúsznak el a cégek. Az utolsó pillanatban, kapkodva összerakott pályázatokból például kimarad a cégszerű aláírás, nincs feltüntetve a cég neve, nem az arra jogosult szignózza az oldalakat. Az ilyen egyszerű, sokszor adminisztrációs hibák miatt is bukhatjuk a támogatást, pedig ezek némi odafigyeléssel elkerülhetőek lennének.

Ezek azt is eredményezhetik, hogy a pályázatunkra fordított idő ablakon kidobott energia és pénz, hiszen már azelőtt kiesünk a rostán, hogy valódi, tartalmi elbírálásra kerülne a nagy munkával összerakott anyag.

Így a pályázatíró cégek hangsúlyozzák, készüljünk fel alaposan, kérjük szakértő segítségét, mert idén még nagyon nagy összegű fejlesztési keret áll rendelkezésre.

A felkészülés lépéseiről itt írtunk bővebben.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek