Bajban lehetnek a magyar gazdák

2013. október 01. kedd - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Bajban lesznek a magyar gazdák, ha beigazolódnak a világpiaci várakozások miszerint a búza és kukorica ára tartósan a jelenlegi alacsony árszinten marad. Így ugyanis, az átlagos egy hektárra jutó termelési költséget figyelembe véve, alig keletkezik hasznuk a termésen.

A búza betakarítása már befejeződött, a kukoricáé még folyamatban van. A megtermelt őszi búza mennyisége valamivel a sokéves átlag felett alakult, elérte az 5,1 millió tonnát – láthattuk a KSH legfrissebb jelentésében. A kukoricából, pedig, a sokéves átlagot, várhatóan 6,7 millió tonna terményt takaríthatnak be idén a gazdák – a NÉBIH becslése alapján. Az eredmények átlagosak: volt már jobb is, rosszabb is, említésre sem méltó – mondhatnánk, de érdemes más szemszögből is megvizsgálni a kérdést!

A Magro.hu online mezőgazdasági piactéren az elmúlt 1 évben több mint 2 millió tonna gabona fordult meg, és ezek összesített adatai alapján mind az étkezési-, mind a takarmány búza ára folyamatosan csökkent a 2012-es betakarítás óta a hazai piacon. És a világpiacon sem történt ez másként.

Nincs mit tenni
„Azt tapasztaltuk, hogy a magyar búza és kukorica ára legerősebben a külföldi árakkal korrelál, a hazai időjárásnak és más eseményeknek (pl. belvíz) az árakra való hatása elenyésző. Mivel, tehát, az árakat lokális szinten befolyásolni nem tudjuk, a legjobb, ha elfogadjuk ezt és alkalmazkodunk hozzá”- mondta Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője, és gabonapiaci szakértője.

Ennek ellenére sokakat meglepetésként ért, hogy az idei aratás után milyen alacsony árszint alakult ki: 45 ezer forint tonnánként – ami különösen alacsonynak tűnik a tavalyi 65 ezer forintos árakhoz képest. Kukoricafronton sem jobb a helyzet: az egész éves árfolyamesés után várhatóan 50 ezer forint lehet az új termés ára. Tavaly jóval többre értékelték a tengerit.

És itt van a probléma, ha a gazdák a jelenlegi árszinten értékesítik akár a búzát, akár a kukoricát, az átlagos egy hektárra jutó mintegy 200 ezer forint termelési költséget figyelembe véve, alig keletkezik haszon. És ezen még a területalapú, hektáronként hozzávetőlegesen 233 eurós támogatás is csak mérsékelten javít.

A Magro.hu gabonapiaci szakértője, Németh István szerint pedig érdemi változás nem várható és ennek alátámasztására elég, ha a tőzsdék árait vesszük alapul: a BÉT határidős piacán mind a malmi, mind a takarmány búza decemberi ára 45 ezer forinton áll, a takarmány kukorica pedig mintegy 42 ezer forintba kerül ugyanerre az időszakra. A chicagói (CME/CBOT), illetve a párizsi ártőzsdén (MATIF) hasonló tendenciák figyelhetők meg.