Azonnal eltűnhet a veszélyes termék az online boltokból

2018. július 03. kedd - 16:19 / piacesprofit.hu
  •    

Négy nagy online piactér, az Alibaba (az AliExpress nevében), az Amazon, az E-Bay és a Rakuten-France kötelezettséget vállal az online piacterükön értékesített veszélyes termékek gyorsabb eltávolítása érdekében.

Az Európai Bizottság által előmozdított párbeszédnek köszönhetően a négy nagy online vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy 2 munkanapon belül reagál a tagállami hatóságoktól kapott, veszélyes termékekre vonatkozó értesítésekre, és 5 munkanapon belül intézkedik a vásárlóktól érkező bejelentések nyomán.

fotó: Flickr/Isriya Paireepairit

fotó: Flickr/Isriya Paireepairit

A fogyasztóknak ugyanolyan biztonságban kell lenniük, amikor az interneten vásárolnak, mint ha egy boltban tennék ezt, figyelmeztetett az illetékes uniós biztos.

2016-ban az online értékesítés az EU-n belüli teljes értékesítés 20%-át tette ki (Eurostat). Ez azt jelzi, hogy minden online piactérnek folytatnia és fokoznia kell a veszélyes termékek eltávolítása terén tett erőfeszítéseit.

Az Alibaba csoport (az AliExpress nevében), az Amazon, az E-Bay és a Rakuten-France vállalták, hogy két munkanapon belüli reagálnak a hatóságok értesítéseir. Egyértelmű lehetőséget biztosítanak a fogyasztóknak a kínálatban szereplő veszélyes termékek bejelentésére. E bejelentéseket sürgősséggel kezelik, és öt munkanapon belül megfelelő választ adnak.

500 milliárd felett az e-kereskedelem forgalma
Több mint negyedével bővült 2017-ben a hazai webáruházak forgalma. Az 500 milliárdos határ ezzel megdőlt, s fél évtizeden belül elérhetőnek ígérkezik ennek a duplája is.

Figyelemmel kísérik a termékvisszahívásokra/veszélyes termékekre vonatkozó információkat, amelyek a nem élelmiszer jellegű termékek uniós riasztási rendszerében állnak rendelkezésre, valamint más forrásokból, például a jogérvényesítő hatóságoktól származnak, továbbá megfelelő intézkedéseket hoznak az érintett termékek tekintetében, ha azok azonosíthatók.

Külön egyedüli kapcsolattartó pontokat biztosítanak az uniós tagállami hatóságoknak a veszélyes termékekre vonatkozó értesítések és a termékbiztonsági kérdésekkel kapcsolatos kommunikáció elősegítése céljából.

Intézkedéseket hoznak annak megelőzése céljából, hogy ismét megjelenjenek a kínálatban azok a veszélyes termékek, amelyeket már eltávolítottak.

Tájékoztatást/képzést nyújtanak az eladóknak az uniós termékbiztonsági jogszabályok betartásáról, megkövetelik az eladóktól a jogszabályok betartását, valamint az uniós termékbiztonsági jogszabályokra mutató hivatkozást biztosítanak az eladóknak. (eu.hu)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.