Azért nem kell elbúcsúzni a cafeteriától

2009. november 03. kedd - 18:31 / piacprofit.hu
  •    

Bár számos juttatás tekintetében csökkenés tapasztalható, adott körülmények között pozitívumnak tekinthető, hogy az elmúlt hónapok jelentős visszaesése után nem tapasztalható további drasztikus megvonás - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásából, mely során a GfK Hungária Piackutató cég felmérést készített a mikro-, kis- és középvállalkozások körében, hogy 2010-ben milyen mértékben tervezik alkalmazni a béren kívüli juttatások különböző formáit.  

Bár 2008 második negyedéve óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a béren kívüli juttatások alkalmazása, pozitívumnak tekinthető, hogy a kutatás legutóbbi értékei alapján nem várható további jelentős visszaesés. Ez az eredmény különösen figyelemre méltó akkor, ha figyelembe vesszük, a béren kívüli juttatásokat jelző mutatók – mintegy a válság előszeleként – már egy negyedévvel a bizalmi indexet megelőzően csökkenni kezdtek.

Miközben a béren kívüli juttatások körében továbbra is legnagyobb jelentőséggel az étkezési hozzájárulás bír, itt tapasztalható a legnagyobb, mintegy 5 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest. Emellett még a nyugdíjpénztári befizetések, valamint az üdülési csekk vonatkozásában látható számottevő a csökkenés (4 százalékpont). A második leggyakoribb béren kívüli juttatást, a közlekedési költségtérítést a megkérdezett cégek harmada kívánja nyújtani dolgozóinak.

A kutatás szerint 2010-ben továbbra is a nagyobb vállalatok dolgozói számíthatnak inkább béren kívüli juttatásokra (75%), de a kisebb cégek is mintegy kétharmada (63%) fogja dolgozóit ilyen formában jutalmazni.