Az észak-magyar kiscégek a legbizakodóbbak

2010. február 09. kedd - 09:53 / piacprofit.hu
  •    

Jelentősen javultak a cégek árbevétel- és profitvárakozásai az idei évre vonatkozóan, hiszen a mikro-, kis- és középvállalkozások háromnegyede számol árbevételének emelkedésével. A vállalkozások 2010-re átlagosan 5,7%-os árbevétel-növekedést és 2,9%-os nyereség-növekedést prognosztizálnak.

A 700 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével történt K&H kkv bizalmi index kutatás eredménye azt mutatja, hogy 2010-re jelentős árbevétel-emelkedéssel és nyereség-növekedéssel számolnak a kkv-k. A tavalyi év első negyedévében mélypontot elérő árbevétel-várakozásokat jelző mutató immár harmadik negyedéve – egyre növekvő mértékben – emelkedik, hiszen az idei évre a cégek 5,7%-os árbevétel-bővüléssel, emellett pedig átlagosan 2,9%-os nyereség-növekedéssel számolnak.

 

A megkérdezett vállalkozások mintegy 74 százaléka várja, hogy cége nyereséges lesz az idén, amely a válság 2008 szeptemberi kezdete óta mért eddigi legmagasabb arány. Az egyes szektorokban azonban jelentős eltérés mutatkozik az idei eredményeket illetően. Legoptimistábban a szolgáltató cégek látják bevételeiket, átlagosan 6,7%-os árbevétel-bővülést várnak, 4,3%-os nyereségnövekedés mellett. A vállalkozások mérete szempontjából a kisvállalkozások számolnak a legnagyobb árbevétel-növekedéssel (6,6%), ezt követik a mikrovállalkozások várakozásai (5,5%), míg a középvállalatok 3,8%-os árbevétel-bővüléssel számolnak.

A cégek gazdálkodási eredményeire vonatkozó várakozásokat a vállalkozás területi elhelyezkedése is befolyásolja. A kutatás eredményei alapján meglepő módon az észak-magyarországi régió cégei bizakodók leginkább, hiszen 79%-uk tervez idénre árbevétel növekedést, míg arányaiban a dél-dunántúli vállalkozások számítanak legkevésbé eredményeik javulására (65%).

72 százalék tervez valamilyen beruházást

A K&H január végi felmérése szerint a vállalkozások pesszimistán látják a vevők átlagos fizetési határidejének változását, mivel annak további emelkedésére számítanak, növelve a vevői és beszállítói fizetések között lévő finanszírozási időtávot, így pedig a vállalkozások likvid finanszírozási igényét. A várható finanszírozási nehézségek ellenére sem terveznek azonban számottevő áremelést a vállalkozások, hiszen ismét nőtt azon cégek aránya, akik infláció alatti áremelést terveznek, vagy éppen nem változtatnak az áraikon egy éven belül (53%-ról 61%-ra).

„Hány százalékkal változik cége árbevétele a következő 1 évben?” (nominálisan, %)
„Hány százalékkal változik cége árbevétele a következő 1 évben?” (nominálisan, %)

A javuló gazdasági helyzet további jele lehet, hogy több mint egy éves megtorpanása után ismét visszaállt a beruházási hajlandóságot mutató részindex: 10 százalékpontos növekedést követően újra a vállalkozások 72%-a tervez valamilyen beruházást. A beruházás szándéka azonban továbbra sem változott, legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek a cégek (36%), ezt követi a gépekbe (30%) és a gépjárművekbe (19%) történő beruházás szándéka. Emelkedett az új vállalat alapításának szándéka is, amely a középvállalatok esetében a legnagyobb (7%).