Adószakértőnk válaszol: külföldi ügyvezető hazai járulékfizetési kötelezettsége

2012. augusztus 06. hétfő - 16:38 / piac-profit.hu
  •    

Ügyvezetők! Új bevallási kötelezettség című cikkünk kapcsán egyik olvasónk azt kérdezte, hogy mi annak a külföldi állampolgárságú ügyvezetőnek a  magyarországi társadalombiztosítási jogállása, aki egyben a társas vállalkozás tagja.

E tekintetben külön kell vizsgálni az Európai Unió állampolgárainak és a harmadik ország állampolgárainak helyzetét. A közösségi rendelet a biztosítási kötelezettség elbírálása szempontjából pontosan meghatározza, hogy egy adott jogviszonyra a szociális biztonság szempontjából mely tagállam joghatósága vonatkozik, azaz a biztosítási jogviszonyt, a járulékfizetési kötelezettséget mely tagállam előírásai szerint kell megállapítani.

Az EGT állampolgáraira csak egy tagállam jogszabályai alkalmazandóak azok esetében is, akik kereső tevékenységüket egyidejűleg több tagállam területén végzik.

Például egy német állampolgárságú, Magyarországon ügyvezetői feladatokat ellátó magánszemély, ha Németországban biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban is áll, és rendelkezik az erről szóló A1-es igazolással, magyar társadalombiztosítási szabályok nem vonatkozhatnak rá.

Abban az esetben, ha kizárólag a magyarországi társaság ügyvezetését látja el, és nem áll biztosítási jogviszonyban egyik uniós tagállamban sem (A1-es igazolással nem rendelkezik), akkor rá is alkalmazni kell a magyar társadalombiztosítási szabályokat. A harmadik államban állampolgársággal rendelkező ügyvezetők esetében a magyarországi biztosítási kötelezettséget az általános szabályok szerint el kell bírálni és meg kell állapítani.

Az eredeti cikket itt olvashatja!

Adószakértőnk előző válasza itt olvasható!

Új bevallási kötelezettség
A Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. munkatársainak információi szerint a NAV megkezdte a 2012. január 1-jétől társas vállalkozónak minősülő magánszemélyekkel kapcsolatban a 12T1041-es és a 1208-as bevallások ellenőrzését. Amennyiben az adóhatóság hiányosságot tapasztal, jelentős összegű mulasztási bírságot szabhat ki. Mint ismeretes a korábban megbízottként ügyvezetői feladatokat ellátók 2012. január 1-jétől társas vállalkozóknak minősülnek, így járulékfizetési kötelezettség terheli őket. A Saldo Pénzügyi Tanácsadó adószakértői azt javasolják, hogy azok az ügyvezetők, akik a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látják el és eddig nem tettek eleget az idéntől kötelező bejelentési, bevallási kötelezettségüknek, pótolják azt minél előbb.