Az utolsó percekben is módosul az online számlarendszer

2018. június 19. kedd - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

Tegnap elindult a regisztráció a NAV online számlaadat-szolgáltatásán, de a teszt-rendszer és az „éles” rendszer párhuzamosan fut majd egymás mellett. Az RSM Hungary Adótanácsadó összeszedte, mire lehet számítani a napokban a NAV online számlarendszerének elindulása után.

A valós idejű számlaadat-szolgáltatás éles bevezetéséig már csak néhány nap van hátra, a NAV a napokban kiadott tájékoztatások alapján szinte az utolsó percekben is tervez módosításokat. Sztankó Dániel, az RSM Hungary vezető adószakértője szerint az alábbi mérföldkövekre számíthatunk a következő napokban.

Június 18. – Elindult a regisztráció az „éles” online számlaadat-szolgáltatásra

Új számlázóprogramot tesztel a NAV
A tesztelés után, július 1-től indul a gazdaságfehérítés újabb eszköze: az online számlázás; a kormány a vállalkozóknak ingyen biztosítja a Nemzeti Adó és Vámhivatal saját fejlesztésű online számlázó programját.

Az eddigi teszt NAV regisztrációt követően immár az éles felületen minden jelentésre kötelezett adóalanynak meg kell csinálnia a NAV regisztrációt június 30-ig. A teszt-rendszer és az „éles” rendszer párhuzamosan fut egymás mellett. Az éles regisztráció során megkapott technikai azonosító és adatkulcsok segítségével tokent már lehet igényelni (ezzel tesztelni lehet az adatkapcsolatot), de a számla xml-ket csak július 1-től fogadja be a rendszer.

Június 25. – Elindul a NAV ingyenes online számlázórendszere

Ezen a számlázófelületen olyan vállalkozások tudnak számlát kibocsátani, akik nem rendelkeznek adatszolgáltatásra alkalmas számlázószoftverrel és külső adatszolgáltatási modult sem szereztek be.

Június 29. – Elindul az online számlarendszer 0.16 verziója

Az új verzió lehetővé teszi az előrenyomtatott nyomtatvány (számlatömbök) használatával kibocsátott számlák   manuális rögzítését. A jogszabály szerint az adózó kötelezettsége: 100 000 és 499 999 forint áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 5 naptári napon belül, illetve 500 000 forintot elérő vagy meghaladó áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 1 naptári napon belül adatot szolgáltatni.

Július 1. 0 óra  – Elindul az éles adatszolgáltatás

A NAV álláspontja szerint nem tervezi sem a szabályozás élesítésének elhalasztását, sem az általános „bírságmentes” időszak  bevezetését. Fontos, hogy az adatszolgáltatás magyar idő szerint július 1-jén 0 órakor indul. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a számlakiállítása külföldön történik, akkor – időzónától függően –  az adatszolgáltatást akár már helyi idő szerint június 30-án kell elindítani.

A Piac & Profit minden, a kötelező adatszolgáltatással kapcsolatos cikkét itt találja!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek