Az út szélén is behajtja az adót a NAV

2014. április 24. csütörtök - 06:01 / piacesprofit.hu
  •    

Kamionokat, kocsikat, árukészletet, de sütőipari gépeket és kocsmai bútorokat is lefoglaltak adótartozóktól a közúti és más helyszíni ellenőrzéseken a pénzügyőrök az elmúlt két hónap alatt. Az adóhatóságnak év eleje óta van lehetősége arra, hogy lefoglalja a szabálytalanságon kapott teherautók szállítmányát az adótartozás fejében.

A közúton is vadásznak a pénzügyőrök az adótartozókra – Kép: SXC

Lefoglalhatják a megállított teherautó szállítmányát a közúti ellenőrzést végző pénzügyőrök az év eleje óta. Vihetik közadósságot felhalmozó személy gépkocsiját, vagy a vizsgálat alá vont gazdasági szereplő raktárkészletét, berendezéseit – írta a Magyar Nemzet cikke nyomán együttműködő partnerünk, az onlinekassza.hu.

Suller Attila, a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője szerint az elmúlt két hónapban nagyjából háromszáz alkalommal éltek a lehetőséggel a pénzügyőrök. Az esetek megközelítőleg kétharmadában az adótartozást a helyszínen kifizették az érintettek, vagy más módon, például banki átutalással haladéktalanul gondoskodtak a hiányzó összegek lerovásáról. A többi ügyben a NAV emberei lefoglalták az árut, a tételek együttes értéke – a hiányzó adó nagyságához igazodóan – meghaladta a kétszázmillió forintot. (Időnként a NAV is megkegyelmez – de csak akkor ha ezek a feltételek teljesülnek!)

Ha köztartozásra derül fény, a pénzügyőrök az út mentén azonnal hozzálátnak a végrehajtáshoz. Kiállítják a jegyzőkönyvet és felszólítják az adóst, hogy intézkedjen a hiányzó összeg megfizetéséről. A köztartozás befizetésének hiányában az adóvégrehajtók a fuvarozó megérkezésekor lefoglalják a megrendelő telephelyéről a készletet. Ha az adósságot így sem egyenlítik ki, az árut a hivatal értékesíti. Hasonló a helyzet, ha magának a fuvarozócégnek van végrehajtható köztartozása, akkor a kamiont foglalja le a NAV – mondta Suller Attila. Ha a fuvarozó hat hónapon belül nem rendezi tartozását, a járművet kivonhatják a forgalomból, s ezután eladják.

Van, ahol törzsvendég a végrehajtó
Minden eddiginél több esetben rendelt el tavaly a NAV végrehajtást cégekkel szemben. Van olyan társaság, ahol néhány év alatt csaknem ötvenszer jártak a végrehajtók. Több mint ezermilliárddal tartoznak a vállalatok a költségvetésnek.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor