Az unió csökkentené a kkv-k áfáját

2018. január 23. kedd - 13:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson a tagállamoknak a hozzáadottérték-adó (áfa) mértékeinek meghatározása, és a kkv-k gyarapodását elősegítő, kedvezőbb adózási környezet kialakítása terén.

A mostani javaslatok azon intézkedéssorozat utolsó lépései, amelyek révén a Bizottság átalakítja a szabályozást és egységes uniós áfa-övezetet hoz létre, hogy döntően csökkentse az EU-n belüli áfacsalás által okozott évi 50 milliárd eurós veszteség mértékét, miközben támogatja a vállalkozásokat és biztosítja az államháztartási bevételeket.

gombhoz varnák a kabátot a kkv-k

Kép: Pixabay

A Bizottság nagyobb önállóságot biztosít a tagállamoknak az adókulcsok tekintetében. Az országok egyenlőbb helyzetbe kerülnek a szabályok alóli meglévő kivételek, az úgynevezett áfaeltérések vonatkozásában.

A Bizottság foglalkozott azon kisebb vállalkozások problémájával is, amelyek aránytalan hozzáadottérték-adó megfelelési költségeket viselnek.

A határon átnyúló kereskedelmet folytató vállalkozások 11 %-kal magasabb megfelelési költségekkel szembesülnek a kizárólag belföldön kereskedőkhöz képest, ami a kisebb szereplőket érinti a leghátrányosabban. Ez gátolja a növekedést, mivel a kisvállalkozások teszik ki az EU-n belüli vállalkozások 98 %-át.

Terjedőben a megosztott áfafizetés
Az EU-n belül egyre népszerűbb megoldásnak bizonyul a megosztott áfafizetés. Az olasz sikereken felbuzdulva Románia és Lengyelország is tervezte a módszer bevetését az áfacsalás elleni harcban. Az újítás azonban nagy terhet rótt a pénzintézetekre, több időre van szükségük a felkészülésre és a szükséges belső fejlesztések elvégzésére.

Ezért a javaslat szerint több vállalkozás vehetné igénybe az egyszerűbb áfaszabályokat, amelyek jelenleg csak a legkisebb cégek számára elérhetőek. A hozzáadottérték-adóval kapcsolatos megfelelési költségek összességében véve évente 18 %-kal csökkennek.

 A minimum 15 %-os általános áfamérték mellett a tagállamok ezentúl bevezethetnének:

  • két kedvezményes adómértéket 5 % és a tagállam által választott általános mérték között;
  • egy áfamentes mértéket (vagy nulla kulcsot);
  • egy kedvezményes mértéket a 0 %-os és a kedvezményes adómértékek között.

Az államháztartási bevételek megóvása érdekében a tagállamoknak arról is gondoskodniuk kell majd, hogy legalább 12 %-os legyen az áfamérték súlyozott átlaga.

 Az áfaköltségek csökkentése a kkv-k számára

A jelenlegi szabályok szerint a tagállamok mentesíthetik az áfafizetés alól a kisvállalatok értékesítését, feltéve hogy azok árbevétele nem lép túl egy országonként változó küszöbértéket. A növekvő kkv-k elveszítik jogosultságukat az egyszerűsítési intézkedések igénybevételére, amint átlépik a mentességi küszöbértéket. Továbbá e mentességeket csak a belföldi szereplők vehetik igénybe. Ez az jelenti, hogy az EU-n belüli kereskedelmet folytató kisvállalkozások esetében nem érvényesülnek egyenlő versenyfeltételek. (eu.hu)

 

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek