Az ülés az új dohányzás. Ideje leszokni!

2017. október 21. szombat - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ülőmunka kevésbé ártalmas, mint a fizikai. Pedig egy irodában – vagy otthon a kanapén – is komoly kockázatoknak tesszük ki magunkat.

Kevéssé meglepő, hogy egy bolti eladónak sok évtizedes munka után komoly lábfájdalmai lehetnek, és mindenki tudja, hogy a bányászok milyen komolyan egészségkárosító környezetben töltik a mindennapjaikat. De, bármennyire szeretnénk is ezt hinni, azok, akik napjaikat egy szép, tiszta irodában, egy asztal mögött töltik, szintén nincsenek biztonságban – olvasható a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ blogján.

Idén minimum 252 munkanapot, vagyis 2016 órát ülünk

Ha csak a hivatalos munkanapokkal és napi nyolc óra munkával számolunk – bár lássuk be, egy vállalkozó esetében ez sokszor jóval több ennél –, akkor idén 252 napot, vagyis 2016 órát ülünk. Ez pedig meglehetősen rosszat tesz a testünknek. A napi (legalább) nyolc órát ülők közül sokan szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek, másokon a rák valamely formája hatalmasodik el. A cukorbetegség is gyakoribb azok körében, akik életük nagy részét e pihentetőnek tűnő pózban töltik – itt közvetlen összefüggést is találtak a kutatók.

Kép: Pexels

Kép: Pexels

Ha már ülni kell

A helytelen ülés majdnem kétszer annyira terheli a porckorongokat, mintha talpon lennénk. Ha elkerülhetetlen, hogy sokat legyünk ebben a pózban, legalább figyeljünk oda a helyes testtartásra! A könyökünk, alkarunk és nem utolsósorban a csuklónk megtámasztása mellett a monitort lehetőleg szemmagasságban helyezzük el, még akkor is, ha laptopot használunk. A cél, hogy csökkentsük a felső végtagjainkat és a nyaki gerincet érő terhelést. Használjuk ki a szék ülésének teljes mélységét, csússzunk hátra annyira, hogy a támla támassza meg végig a gerincoszlopot. A háttámla és az ülőke által bezárt szögnek nem szabadna 90 foknál kisebbnek lennie, de az ideális az lenne, ha 135 fokban is hátra tudnánk dőlni. Így nem terheljük a szívet, az emésztő- és légzőszerveket. Ha egy lábtartót is beszerzünk, a vérkeringésünk is jobb lesz. A keresztbe tett lábakat pedig jobb lenne elfelejteni, bármilyen elegánsan is mutat. Ez ugyanis még egy utolsó döfés az egészséges vérkeringésnek.

Kép: Pexels

Kép: Pexels

Minden munkaegészségügyi előadáson elmondják, hogy óránként legalább tíz percre fel kéne állni, de valójában egy sűrűbb napon inkább csak akkor tesszük ezt, ha el kell sétálni a központi nyomtatóig vagy épp senki nem hozza az asztalhoz a kávénkat. Az irodai munkásoknak naponta legalább két órát állva kéne tölteniük, amit fokozatosan emelni kéne az ideális négy órára.

Persze nem sétálgathatunk el ennyit mindennap, tehát a megoldás, ha a munkába tudunk némi aktivitást csempészni. A különböző gyártók számos leleményes megoldást kínálnak már most is.

Három dolog, ami ellenállhatatlanná teszi a céget
Van az a trend, hogy többet, gyorsabban, olcsóbban, jobban. Ugyanakkor – az Y-os munkaerőknek és a tehetségekért folytatott versenynek is köszönhetően- van egy erős „ellentrend”: egyre nagyobb teret nyernek újabb életfilozófiák és értékek mentén működő munkahelyek. Szakértőnk három fontos tulajdonságot is felsorol, ami ellenállhatatlanná tesz egy munkahelyet.

Futópad az íróasztalban 

Bár még furcsának tűnik, mostanra a legnagyobb svéd bútorgyár kínálatában is megtalálható az állítható magasságú asztal, ami mellett a nap egy részében akár állva is dolgozhatunk. Olyan íróasztalt is lehet már kapni, ami futó (pontosabban sétáló)-paddal vagy szobabiciklivel van összeépítve. Elképzelni is nehéz?

Néhány éve még azt sem gondoltuk volna, hogy a legelegánsabb irodákban sem lesz meglepő néhány óriáslabdán üldögélő öltönyös kolléga. Létezik okosóra, amely finoman megbökdös, hogy ne feledjünk el óránként felállni.

Nem mindig kell az asztal

Plusz eszköz nélkül is van, amit megtehetünk. Mindenkinek vannak olyan feladatai, amihez nem kell asztal. Hosszabb jelentések, tanulmányok elolvasása, brainstorming – mind olyasmi, amit akár fekve is végezhetünk! A legjobb, ha kemény felületen helyezkedünk el, és a lábunkat Z alakban feltesszük, mondjuk egy székre.

Otthoni munka esetén mindenképpen megoldható, de ha van saját irodánk, vagy lazább a munkakultúra, a munkahelyen is be lehet vezetni.

Kép: Pexels

Kép: Pexels

Érdemes figyelni a helyváltoztatásra akkor is, ha ülve dolgozunk. A modern irodák többségében a görgős székek mellett padok, babzsákok is sorakoznak – vezessük be, hogy ha végeztünk egy feladattal, átülünk máshova, és ott kezdjük a következőt. Így, bár ülünk, de legalább mást és máshogy terhelünk bizonyos időközönként.

Valódi mozgást is be lehet építeni a munkaidőbe. Első lépésként például azzal, ha az e-mailes (vagy messengeres, telefonos) megbeszéléseket személyesre cseréljük.

Kéne pár szót váltani egy kollégával a futó projektről? Talpra! Sétáljunk át az asztalához, és használjuk ki a lehetőséget álldogálásra ahelyett, hogy ráírnánk a belső chaten!

Sétálva is lehet jó a megbeszélés

Kiváló – bár egyelőre szintén szokatlan – megoldás az álló vagy sétáló, „aktív” meetingek szervezése is. Előbbihez nincs másra szükség, mint egy bárpult magasságú asztalra, hogy a szükséges eszközöknek azért legyen helye. Amellett, hogy jó teszünk a testünkkel, járulékos előny, hogy biztosan senki nem fogja felesleges szócsépléssel húzni az időt. A sétálás még ennél is jobb, hiszen a mozgás a kreativitás beindítását is segíti.

(Forrás: budapestlab.hu)

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor