Az őstermelőknek is jut pénz a jegybanki hitelből

2013. december 19. csütörtök - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz a jövőben az őstermelők és a családi gazdaságok, mivel a továbbiakban ők is kedvezményezettjei lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának.

Ők is kapnak az olcsó hitelből – Kép: EU

Az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az őstermelők és a családi gazdaságok is részt vehessenek a jegybank által indított növekedési hitelprogramban nyújtott 2,5 százalékos – források lehívásában.

Az eddigi hazai szabályozás az őstermelői adózást választó mezőgazdasági vállalkozásokat annak ellenére nem minősítette mikrovállalkozásnak, hogy a közösségi jogi szabályozás alapján egyébként annak feltételei fennálltak. Ez a módosítás adott esetben őstermelők igen széles köre esetén teszi lehetővé, hogy kedvezményes hitel felvételével fejlesszék gazdaságukat.

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint szerint a jogos földhasználatot igazolhatja a gazdálkodó a továbbiakban a földhasználati lap mellett a családi gazdaság alapításáról szóló megállapodással, a haszonbérleti szerződéssel, valamint alhaszonbérleti szerződéssel közös tulajdon esetén. Hozzátette, hogy a rosszhiszemű támogatásigényléseket pedig meg akarják akadályozni.

A benyújtott módosítás egyik oldalról eleget kíván tenni ugyan annak az igénynek, hogy a mezőgazdasági termények piacán továbbra is legyen lehetőség az úgynevezett határidős ügyletek megkötésére, másrészről viszont meg kívánja akadályozni, hogy akár a vevői oldalon fennálló gazdasági erőfölényből, akár az eladói oldalon fennálló felelőtlen szerződéskötésből eredően tömeges jogvitákra valamint ezzel összefüggésben állami beavatkozásra kerüljön sor.

Jövőre még nagyobb lesz Matolcsy csodafegyvere
A lízingtermékekre is kiterjed jövő év januárjától a jegybank Növekedési Hitelprogramja, valamint emelkedik a maximálisan felvehető hitelek felső határa is, háromról tíz milliárd forintra.

Jakab István a MAGOSZ elnöke a gazdálkodónak és a kereskedőnek egyaránt joga van az adásvétel feltételeit korrekt módon rögzítő megállapodásokhoz. Ez akkor lehet nagyon fontos, ha a szerződésben foglaltak teljesítését valamilyen előre nem látható ok, vis maior meghiúsítja – jelezte.

A termelőt meg kell védeni a felvásárló esetleges erőfölényével szemben, ha rajta kívül álló ok – például aszálykár – miatt nem tud teljesíteni – hangsúlyozta. De a kereskedőnek is joga, hogy a lekötött árut megkapja a termelőtől időben, még akkor is, ha időközben más magasabb árat ígér érte. A módosítás a szerződéses fegyelem betartására kíván alapvetően ösztönözni – hangoztatta Jakab István.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek