Az MIT rendszerével segítik itthon is az induló vállalkozásokat

2015. december 10. csütörtök - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikai MIT jól bevált módszerével segíti majd az induló vállalkozásokat a BME. Már lezajlott az induló mentorcsapat felkészítése is. A BME ötödik európai egyetem, amely átveszi a módszertant.

A világ egyik vezető műszaki egyeteme az MIT (Massachusets Institute of Technology), dolgozta ki és indította el 2000-ben azt az induló vállalkozások mentorálását végző MIT VMS (Venture Mentoring Service) rendszert, ami az egyetem hallgatóit, oktatóit és végzettjeit szaktudással segíti az általuk alapított vállalkozások beindításában. A koncepció alapja az a kutatásokkal is igazolt tény, hogy az induló vállalkozások sokkal nagyobb arányban lesznek sikeresek, ha számíthatnak releváns tapasztalatokkal és képességekkel rendelkező mentorok tanácsaira és iránymutatására. Hatványozottan igaz ez, ha a tanácsokat egy mentor-teamtől, bizalomra alapuló, érdek- és konfliktusmentes környezetben lehet megkapni – írja az Insider blog.

Az MIT VMS koncepció sikerességét – a sok elnyert díj mellett – két adat bizonyítja a legjobban: az elmúlt 15 év alatt a mentorált vállalkozások 1,95 milliárd USD befektetést kaptak és a programot az USA-ban és világszerte immár 50 intézmény vette át. A legújabb ezek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Mentor nélkül sok startup csak egy jó ötlet marad
A Deloitte partnere, dr. Márkus Csaba szerint a hazai kkv-k gyorsan alkalmazkodnak és kellő tőke is rendelkezésükre áll, de gyakran üzleti mentorálásra szorulnak, mivel a piaci ismereteik korlátozottak.

A BME lesz az ötvenedik egyetem a világon, és az ötödik Európában, ahol erre a részletesen kidolgozott módszertanra alapozva fogják szaktudással segíteni az egyetem hallgatói, oktatói és végzettjei által alapított vállalkozásokat. A program hazai adaptációja lehetővé teszi, hogy a BME-hez kötődő vállalkozások egy nemzetközi hálózatba is bekapcsolódjanak.

A know-how átadás keretében a BME-n rendezett workshop-on kívül a héten az MIT-s szakember vezetésével megtörtént az induló magyar mentor csapat felkészítése is Balatonfüreden. A 15 önkéntes mentor a legsikeresebb és legtapasztaltabb magyar vállalkozók közül került ki. A BME a későbbiekben további mentorok csatlakozását várja a BME VMS (Vállalkozás Mentorálási Szolgálat) néven futó rendszerhez.

Az amerikai know-how átvételét a „Fokozatváltásban a BME – KKV Kompetencia és Tudásfejlesztési Szakember Képző Központ létrehozása” című TÁMOP pályázat keretében indította el a BME, a BME Viking és a balatonfüredi Pannon Pólus Kft. által alkotott konzorcium. Az adaptáció lebonyolításának feladatát a Technopolitan Zrt. nyerte el.