Piac és Profit konferencia: országszerte segítenek pénzhez jutni az MFB pontok, ha jó a projektünk

2017. június 09. péntek - 13:30 / Szeicz András
  •    

A kkv szektorban állandó kérdés, honnan lehet még a növekedéshez szükséges pénzhez hozzájutni. Az MFB pontok ebben komoly segítséget jelentenek. A Piac és Profit legutóbbi konferenciáján Kolozsvári-Serényi Laura, az MFB Csoport értékesítési osztályának főmunkatársa segített kiigazodni a használatukon.

Kolozsvári-Serényi Laura elmondta, hogy az ország legnagyobb olyan hálózatát építik ki, ami hidat képez az uniós források és a piaci szereplők között.

– Termékeink ugyan eltérő paraméterekkel rendelkeznek, de a legtöbb esetben a beruházás tárgyát el tudjuk úgy fogadni fedezetként, hogy nincs szükség jelzálogra vagy további fedezetre, ami komoly versenyelőnyt jelent a kereskedelmi bankokkal szemben – magyarázta a főmunkatárs.

Kép: MFB Pont

Kép: MFB Pont

Országszerte 442 MFB pont érhető el jelenleg, de ez a szám az év folyamán tovább fog bővülni. Jelenleg önálló hiteltermékek és kombinált hiteltermékek érhetőek el. Az utóbbi egy pénzügyi eszközzel kombinált vissza nem térítendő támogatás, amelyben a kedvezményezett (pénzügyi termékek szempontjából végső kedvezményezett) pénzügyi terméket (kölcsönt) vesz igénybe és egyidejűleg vissza nem Térítendő támogatásban is részesül. A támogatás és kölcsön mértéke, intenzitása az egyes termékeknél eltérő lehet, így minden esetben a felhívás ad pontos tájékoztatást.

A program célcsoportjai gazdaságilag potenciálisan életképes, finanszírozási forrásokhoz nem megfelelő mértékben hozzájutó vállalkozások. Míg a legtöbb esetben jelzálogra nincs szükség, 10-25% saját forrásra szükség van, ennek mértéke a hitelprogramhoz kapcsolódó támogatási kategóriától függ. Az önálló hitelek kamata 0%, a kombináltaké 1-2%, de egyéb banki költség nincsen.

Míg a GINOP-8.3.1-16 Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel – népszerűségének köszönhetően – átmenetileg fel lett függesztve, számos más program elérhető jelenleg is, június 30-tól pedig már lehet pályázni a Foglalkoztatás ösztönzése célú hitelprogramra is. – A VEKOP-1.2.3-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogramra most is lehet pályázni – emelte ki az előadó.

Fontos, hogy a vissza nem térítendő támogatásokról nem az MFB, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium dönt, ellenben ennek elnyerése esetében lehetőség van 50%-os előleg lehívására, ami nagy segítség, ha jól ütemezzük a számlákat. A hitelprogramoknál 150 millió forintig viszont az MFB rendszere képes helyben elbírálni a kérelmet, afölött központi elbírálás során hozzák meg a döntést.

Kép: MFB Pont

Kép: MFB Pont

Önálló hitelprogramnál az MFB közvetlenül a beszállítóknak is tud folyósítani, így ha a beszállítóink hajlandóak hosszabb fizetési határidőt is elfogadni, nincs szükség arra, hogy a számlákat mi fizessük ki előre.

– Nagyon fontos, hogy más esetben fel legyünk készülve anyagilag, legyen átmeneti tőkénk, akár a bankunkkal is konzultáljunk, mert ha időközben a vállalat nem tudja kifizetni a számlákat, az leállíthatja az elbírálási folyamatot – hívta fel a figyelmet a lehetséges nehézségekre a Piac és Profit konferenciáján Kolozsvári-Serényi Laura.

– Amire minden esetben figyeljünk, hogy verseny –és működőképes legyen a projektünk, és hogy biztosan vissza tudjuk majd fizetni a felvett támogatást – tette hozzá az MFB főmunkatársa.

További fontos információkhoz és a jelenleg is futó hitelprogramokhoz a www.mfbpont.hu/vallalati-hiteltermekek oldalon juthatunk hozzá.

Átmenetileg felfüggesztve a legnépszerűbb hitelprogram
Folyamatosan erős az érdeklődés az európai uniós visszatérítendő források iránt az országszerte elérhető MFB Pontokon. A jelentős számú kérelem miatt június 1-től átmenetileg szünetel a pályázatok befogadása a kapacitásbővítő beruházásokat támogató kombinált hitelprogram esetében. Az összesen 112,5 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett, vissza nem térítendő támogatással kombinált hiteltermékre 2017 februárjától pályázhattak a vállalkozások.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek