Az innovatív ellátási lánc lendítheti fel az egészségügyet

2017. augusztus 16. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A fejlett technológia és az innovatív ellátási lánc nyújthat megoldást az egészségügyi szektor költséghatékony működésére - áll a DHL által nemrég publikált tanulmányban, amely az egészségügyet az iparágak fejlettségét jelző ún. McKinsey Global Institute Industry Digitization Index alsó 20 százalékába sorolja, mellyel az állami szektor is megelőzi.

„Csak most kezd körvonalazódni, hogy milyen hatalmas változások előtt áll az egészségügy. A növekvő kereslet és a költséghatékonyság ugyanis új technológiák alkalmazását hívja életre az egészségügyi gyártás és elosztás területén is” – mondta el Bándli Zoltán a DHL Express magyarországi ügyvezetője.

Kép: DHL

Kép: DHL

Az egészségügyi termékek online forgalma rohamosan nő, és 2023-ra várhatóan eléri a 128 milliárd dollárt, amely meghaladja Magyarország éves GDP-jét. Ennek érdekében a gyártók és szolgáltatók üzleti modelljüket úgy alakítják át, hogy mind a kórházak, mind pedig az online felhasználók növekvő igényeinek megfeleljenek, így egyre inkább a gépesítés felé fordulnak.

Robotok és 3D nyomtatás

A robotok és automatizált járművek használata megoldást nyújt az ismétlődő feladatok ellátására, mint például laboratóriumi minták válogatása és elemzése, a nagyobb városoktól távol eső területeken pedig drónok végezhetik az olcsóbb és gyorsabb szállítást.

A kiterjesztett valóságra épülő informatikai megoldások szintén felhasználhatóak a hatékonyság növelésére. A kibővített információk bemutatására alkalmas új eszközök, mint például az okosszemüvegek vagy sisakok egyszerűbbé teszik a raktári munkát, és segítségükkel az egészségügyi dolgozók gyorsabban és pontosabban juthatnak információkhoz betegeikről.

A  fejlett adatelemző módszerek segítik a szolgáltatókat abban, hogy az egészségügyi adatokat felhasználva gyártási kapacitásaikat a valós igényekhez igazítsák. A Dolgok Internete, vagyis az egymáshoz kapcsolt elektronikai eszközök hálózata nagyobb átláthatóságot biztosít az ellátási láncban, ezáltal az árukészlet jobban kontrollálható, a felesleg csökkenthető. A termékek valós idejű nyílvántartása segíti a lopások és hamisítások megelőzésében is. Olyan új technológiák alkalmazása mint a 3D nyomtatás megoldást nyújtanak a személyre szabott egészségügyi eszközök, de akár gyógyszerek gyártására.

Mindezek hatására a jövőben jelentős változások várhatóak a betegellátásban és az egészségügyi ellátási láncban. A gyártás közelebb történik majd a végfelhasználókhoz, lehetővé téve az egyedi igények kiszolgálását.

Címlapkép: Fotolia

Szülésre is fizet az egészségpénztár
Az idei évben jelentős változások léptek életbe a nyugdíj-kiegészítésként használt öngondoskodási formák szabályaiban, az egészségpénztárakban fölhalmozott megtakarítás felhasználhatósága pedig az önsegélyező szolgáltatásokkal bővült. Az önkéntes kasszákba érkező munkáltatói befizetések viszont drámaian visszaestek a cafeteriarendszer kedvezőtlen átalakításának hatására.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor