Az ész a fontos

2018. október 18. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

A 21. század kihívásainak csak az a vállalat felel meg, amely nemcsak alkalmazza a technológiát, hanem szervezeti felépítésében, kultúrájában és szemléletében is megfelel a digitális kor kihívásainak. Sok más érdekesség mellett erről is olvashat a Piac & Profit most megjelent októberi számában!

PP_2018-10-18_B1Csak az okos cég lesz versenyképes

A gazdaság egészen elképesztő átalakuláson megy keresztül. Az új technológiák, az autonóm és félautonóm egységek (robotok) és a kognitív algoritmusok 2025-re már több munkaórát fognak teljesíteni, mint az emberek. A forradalmi átmenetben csak az a cég lehet versenyképes, amely nemcsak használja a legmodernebb technológiát, hanem szervezeti felépítésében, folyamataiban, stratégiájában és döntéshozóinak szemléletmódjában is megfelel a digitális kor elvárásainak.

Cafeteria jövőre

2019-ben a munkáltató gyakorlatilag két módon ismerheti el munkavállalója teljesítményét a bérnél kedvezőbb áron: utalhat a SZÉP Kártyára, és szerződést köthet egy önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztárral meghatározott szolgáltatási csomag(ok)ra. A cég juttatási politikájától és a rendelkezésre álló keretösszegtől függően akár mindkét lehetőséggel élhet.

Jobban kell figyelnünk egymásra

A fellépés, a karizma és a kisugárzás a siker egyik legfontosabb tényezői, és a közhiedelemmel ellentétben ezek tanulható, fejleszthető készségek, és semmi sem alapozza meg jobban a kapcsolatokat, mint a történetek megosztása, a storytelling – mondja Tóth Tamás, az Interim Management Resourcing Kft. és a Personal Brand Institute Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem tőkét kell gyűjteni, hanem jobb munkaerőt

Ahol az áránál jobb a munkaerő, oda megy a tőke, ahol van tőke, de nem jó a munkaerő, onnan elvándorol. A tudományos és technikai forradalomnak köszönhetően a jelenkori társadalmak legfontosabb ágazata a tudásvagyon növelése, vagyis az oktatás lett. Ebből az következik, hogy az oktatást kellene leginkább piacosítani – írja publicisztikájában Kopátsy Sándor, közgazdász.