Az ekáer buktatta le a több százmilliós szállítmányt

2016. július 14. csütörtök - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Csaknem 675 millió forint volt annak a lefoglalt edényszállítmánynak az értéke, amelyet az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerben (ekáer) mintegy 4,8 millió forinton jelentettek be. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indított.

A NAV pénzügyőrei Vámosszabadi térségében ellenőriztek egy szlovák rendszámú járműszerelvényt, amely a fuvarokmányok alapján asztali, konyhai és háztartási árut szállított mintegy 4,8 millió forint értékben. A gépjármű átvizsgálásakor kiderült, hogy a szállított áruk értéke a bejelentett értéktől jóval magasabb, mintegy 675 millió forint. Az edénykészletekről feltételezhető volt, hogy azok hamisak, amelyet később a szakértő is igazolt.

A fuvarozók se ússzák meg, ha ellenőrzik az ügyfeleiket
Az adóhatóság mindig kiemelten vizsgálja a közúti áruszállítókat, és az ellenőrzések sok esetben elvezetnek a fuvarozó, szállítmányozó cégekhez még akkor is, ha a vizsgálat eredetileg nem kifejezetten rájuk irányult. Az ekáer adatokhoz is hozzáférnek.

A pénzügyőrök a vásárlók megtévesztésére alkalmas, 1150 darab hamisítványt lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény elkövetése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Miután az ekáer jelezte egy másik szállítmány érkezését is ugyanazon budapesti címre, ahová a korábbi szállítmány is tartott, a NAV pénzügyőrei átvizsgálták az adott címen található raktárt, ahol 272 darab edénykészletet találtak. Mivel ezek is a vevők megtévesztésére alkalmas hamisítványok voltak, a pénzügyőrök a mintegy 160 milliós árukészletet lefoglalták, és itt is megtették a feljelentést iparjogvédelmi jogok megsértése miatt a NAV pénzügyi nyomozóinál.