Az egyéni vállalkozókon is bevasalják a felügyeleti díjat

2015. május 18. hétfő - 08:14 / piacesprofit.hu
 •    

A pletykákkal ellentétben az egyéni vállalkozók sem mentesülnek az élelmiszerlánc felügyeleti díj megfizetése alól – figyelmeztet a Nébih. Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettségnek 2015. május 31-ig kell eleget tenni.

Kép: MTI, Fotó: Balázs Attila

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) érkezett megkeresések és az internetes fórumokon megjelent téves hírekkel ellentétben a kötelezettség alól az egyéni vállalkozók sem mentesülnek. Természetes személyek esetén (egyéni vállalkozó, őstermelő) a bevallásokat az SZJA köteles éves bevétel, aktuálisan a 2014.évi adóalapba beszámító árbevétel alapján kell kitölteni.

A 2015. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj megújult bevallási felülete már elérhető a NÉBIH honlapján. Az érintetteknek május 31-ig kell eleget tenniük bevallási kötelezettségüknek.

Fontos változás, hogy az idei évtől a felügyeleti díj alapja egységesen (természetes- és jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében egyaránt) a díjköteles tevékenységből származó előző évi értékesítés nettó árbevétele.

A napi fogyasztási cikket értékesítő üzletek esetében a felügyeleti díj mértéke is változott a díjköteles tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel függvényében sávos díjszabás alapján állapítják meg.

A felügyeleti díjat kell fizetniük azoknak, akik

 • élelmiszer-termelési, tenyésztési vagy kísérleti célból tartott állatokat forgalmaznak;
 • élelmiszer- vagy takarmány-termelési célból termesztett növényeket, vetőmagokat, növényi termékeket, illetve a szaporító és ültetési anyagokat forgalmaznak;
 • élelmiszert állítanak elő vagy forgalmaznak, beleértve a vendéglátást és közétkeztetést is;
 • takarmányt állítanak elő vagy forgalmaznak;
 • állatgyógyászati készítményeket és állatgyógyászati termékeket állítanak elő vagy forgalmaznak;
 • növényvédő szereket, termésnövelő anyagokat vagy EK műtrágyát állítanak elő vagy forgalmaznak;
 • állati eredetű melléktermék kezelésével, felhasználásával, további feldolgozásával, szállításával vagy az ezekből származó termék forgalomba hozatalával foglalkoznak;
 • élő állat szállításával, továbbá élőállat-szállító járművek mosásával és fertőtlenítésével foglalkoznak, az idegen állományból származó állatok fogadására kiválasztott elkülönítő (karantén), állatrakodó, gyűjtőállomást, kereskedői telepet, etető-itató állomást, pihentető állomást, állatvásárt üzemeltetnek;
 • szaporítóanyagokat állítanak elő vagy tárolnak;
 • növény-egészségügyi, állat-egészségügyi, élelmiszer- vagy takarmányvizsgáló laboratóriumot üzemeltetnek;
 • állatok jelölésére szolgáló eszközt forgalmaznak.

Mindezek alapján tehát egy élelmiszer nagykereskedelmi vállalkozás, egy élelmiszer bolt, egy cukrászda vagy egy étterem is a felügyeleti díj alanyának számít, hiszen a vendéglátók éppúgy beletartoznak tevékenységük alapján a kötelezettek körébe.

A felügyeleti díj megfizetése két egyenlő részletben történik. Az első részletet – azaz a díj 50%-át – 2015. július 31-ig, míg a másodikat 2016. január 31-ig kell átutalni a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 célszámlájára.

A bevallás elkészítéséhez szükséges regisztrációról, meghatalmazásról, illetve magáról a bevallás elkészítéséről részletes tájékoztatók olvashatók a NÉBIH honlapján. A korábbi évek tapasztalatai alapján a hivatal arra kéri ügyfeleit, hogy bevallásuk megtételét ne halasszák az utolsó pillanatra. A bevallással kapcsolatos kérdésekben a NÉBIH Felügyeleti-díj Ügyfélszolgálata a 06-1/336-9024-es telefonszámon, vagy a [email protected] elektronikus levélcímen áll az ügyfelek rendelkezésére.

A beszámolóval se maradjunk el
Bár a cégvezetők számára a május 31-i dátumról főképpen a társasági adóbevallások benyújtásának határideje jut eszébe, legalább ennyire fontos, és mulasztásának következményeit tekintve is meghatározó jelentőségű, hogy az éves beszámoló közzétételére és letétbe helyezésére vonatkozó határidő is ekkor jár le.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor