Az egyéni vállalkozó is számíthat a NAV-ra?

2018. december 18. kedd - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Készít a NAV adóbevallási tervezetet az egyéni vállalkozók részére is? Mi a teendője a bevallással az egyéni vállalkozónak? Minden részlet kiderül a Reggeli egyperces összeállításból.

Készít a NAV adóbevallási tervezetet az egyéni vállalkozók részére is? Részben! Írják az Írisz Office adótervezői. 

A NAV 2019-től elkészíti az adóbevallási tervezetet az egyéni vállalkozók részére is, így az már a 2018-as adóévre vonatkozóan is elkészül, ugyanakkor jellemzően ezek az adatszolgáltatások hiányosak lesznek, hiszen csak a kifizetőtől származó jövedelmeket fogják tartalmazni.

Ez azt jelenti, hogy szükség lesz az elkészült tervezetek javítására, kiegészítésére az egyéni

SZÉP kártya: új év, új adózás
Hogy változik a SZÉP kártyák adózása jövőre? A 2019-es adóévtől nem csak az adózása változik a SZÉP kártyának, hanem új szabályok is vonatkoznak majd rá – olvasható Reggeli egyperces összefoglalónkban.

vállalkozók részéről, ugyanis az adóhatóság nem értesül csak azokról a jövedelmekről, amelyek esetében az adólevonásra kifizető kötelezett (pl. munkabér, osztalék, ingatlan bérbeadás vállalkozás részére, megbízási díj), tehát a vállalkozási tevékenységgel összefüggésben megszerzett jövedelmekről nem.

A tervezetet egyrészről a magánszemély olyan jövedelmeivel kell kiegészíteni, amikhez kapcsolódóan az adólevonás még kifizető által nem történt meg (pl. ingatlan vagy ingóság adásvétel, ingatlan bérbeadás magánszemély részére), másrészről pedig a vállalkozással kapcsolatos bevételek és kiadások összegével.

A fentiek tükrében a NAV által készített adóbevallási tervezetek azoknak az egyéni vállalkozóknak lesz kedvező, akik tevékenységüket egész évben szüneteltették vagy nem a személyi jövedelemadó törvény szerint adóznak a vállalkozásuk után (hanem az EVA vagy a KATA szabályait alkalmazzák), hiszen ilyen esetekben nincs mivel kiegészíteni a tervezeteket.

Az SZJA-szerint adózó, az adóévben működő vállalkozóknak minden esetben felül kell vizsgálniuk az adóhatóság tervezetét!

A bevallási határidő ezzel párhuzamosan február 25-ről május 20-ra módosul.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek