Az automatákba is bele akar pillantani a NAV

2015. november 02. hétfő - 11:04 / piacesprofit.hu
  •    

Jövő nyártól az élelmiszer-automaták forgalmáról is online kapcsolattal kell adatot szolgáltatni az adóhatóságnak. A kereskedelem e speciális területén is van mit fehéríteni - írta a Népszabadság.

az automatákat is be kell kötni az államhoz

Kép: Pixabay

Amit a fodrászok egyelőre megúsztak, az utolérte az automaták üzemeltetőit. Már az online pénztárgépek bevezetésének tervezési szakaszában szóba került, hogy a kiskereskedők után a szolgáltató szektor üzletei és az automaták is be legyenek kapcsolva a rendszerbe. Az adózás rendjéről szóló törvény módosításához a napokban olyan indítványt nyújtott be a gazdasági bizottság (vagyis lényegében a kormány), amelyből kiderül, az automaták forgalmát már jövő nyártól valós időben fogja látni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A tervek szerint júliustól élne az új rendszer. A gépekbe úgynevezett automatafelügyeleti egységeket kellene szerelni, ez biztosítja a NAV szerverei és az automaták közötti kommunikációt. Az üzemeltetőknek szerződést kell majd kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, amelynek a gép és az automatikus felügyeleti egység integritását kell majd szavatolnia. A szolgáltatás hatósági áras lesz, a részletekről pedig egy kormányrendelet határoz majd – írta a Népszabadság.

A nagy kérdés az ágazat szereplői számára az, hogy mennyit kell majd fizetniük a felügyeleti egységért, valamint az online adatkapcsolatért. Az ágazati szövetségnek korábban a NAV megígérte, hogy a költségek fedezésére adókönnyítést kapnak. A hivatalnál bejelentett 31,5 ezer gép azt is mutatja, hogy még mindig több ezer automata üzemeltetője nem regisztráltatta a gépét.

Korábbi, iparági becslések szerint a magyar piacon 40 ezer automata bonyolíthat évente 30-50 milliárd forint közötti forgalmat, s most az átállási költségek profitjuk egy jelentős részét vihetik el. Ha az automaták üzemeltetői nem tennének eleget a jogszabályi kötelezettségüknek, az magánszemélyek esetében 500 ezer forint, cégek esetében pedig egymillió forint bírság kiszabását vonhatja maga után.

Online kassza jön a zimmer freibe is
Most is sokan feketéznek a magánszállásadók közül, de a jövő év elejétől még nagyobb lehet azok száma, akik nem jelentik be ezen tevékenységüket, mivel 2016. január 1-től számukra is kötelező lesz online kasszát beüzemelni. A cél épp a tisztább működés lenne, de sokaknak túl nagy teher lesz az új szabály.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek