Rákényszerült az Airbnb, hogy beálljon a sorba

2019. július 13. szombat - 15:53 / piacesprofit.hu
  •    

Az Airbnb módosította a Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok által kifogásolt gyakorlatát. Minden olyan elvárásnak eleget tett, amelyet az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok megfogalmaztak.

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy az Airbnb teljes mértékben összhangba hozta szolgáltatási feltételeit és szállásfoglalási ajánlatainak megjelenítését az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, miután a Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok 2018 júliusában módosításokra szólították fel a vállalkozást.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A fő fejlesztések és változások a következők:

  • Szálláskeresésnél konkrét időpont megadása esetén a találati oldalon mindig a teljes ár jelenik meg, az alkalmazandó kötelező díjakkal és illetékekkel (például szolgáltatási díjak, takarítási díjak és helyi adók) együtt. A későbbi oldalakon nem bukkanhatnak fel újabb kötelező díjak.
  • Az Airbnb egyértelműen feltünteti, hogy az adott szállást magán- vagy hivatásos szállásadó kínálja-e.
  • Az Airbnb az európai online vitarendezési platformra vezető, könnyen hozzáférhető linket helyez el honlapján, valamint feltünteti a szükséges vitarendezési információkat.

Uniós fogyasztóvédelmi szabályok:

Az Airbnb együttműködik az Európai Bizottsággal és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságokkal, és megfelelőbben jeleníti meg ajánlatait.

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos kijelentette:

Az európaiak számára idén már biztosított lesz, hogy valóban olyan feltételek mellett nyaralhassanak, mint amilyeneket a foglaláskor elfogadtak.

A szállodákat és egyéb szálláshelyeket már eddig is könnyen és gyorsan összehasonlíthatták és lefoglalhatták az interneten. Ezentúl azonban azt is biztosra vehetik majd, hogy a végén pontosan annyit fognak fizetni, mint amennyi a kezdőoldalon szerepelt. 

Nem minden szállásfoglaló az, aminek látszik
Turisták veszélyben: adathalászok és spammerek bújnak meg több ezer hamis kedvezményes szállás- és repülőjegy ajánlat mögött. A támadók például olyan népszerű szállásokat kínáló weboldalnak álcázták magukat, mint az Airbnb.

Az Airbnb a szolgáltatási feltételeket is felülvizsgálta, amelyekben:

  • egyértelműen kimondja, hogy a felhasználók a lakóhelyük szerinti ország bíróságához fordulhatnak az Airbnb-vel kapcsolatos ügyekben,
  • elismeri, hogy a felhasználóknak alapvető joga beperelni a szállásadót személyes vagy egyéb kár esetén,
  • vállalja, hogy nem változtatja meg egyoldalúan a feltételeket anélkül, hogy erről előzetesen ne tájékoztatná egyértelműen a fogyasztókat és ne adna számukra lehetőséget a szerződés felmondására.