Az adatforgalom is legyen hatósági áras?

2013. szeptember 06. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Hatósági árassá tenné az MKIK a pénztárgépek online adatforgalmának díját. A kamara szerint a jelenlegi támogatási rendszert is módosítani kellene, hogy ne csak az új gépek beszerzéséhez nyújtson segítséget az állam.

Kép:Fotolia

Parragh László szerint a kezdeményezés nem új keletű, a javaslattal első alkalommal 2013. augusztus 1-jén – szintén levélben fordult a kamara a gazdasági miniszterhez. “Abban kértük a pénztárgépcserére vonatkozó határidő eltolását, mint utóbb kiderült, sikerrel, és az adatátviteli díjcsomagok árának fixálását. Azóta a minisztérium közelmúltban megjelent közleményében csupán egy utalás olvasható az előfizetési díjak mértékéről, érdemi lépésekre nem került sor. A közzétételnek ezt a módját a vállalkozások nem tartják elfogadhatónak, ezért fordultunk ismét a miniszterhez” – mondta a kamarai vezető.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) álláspontja szerint az érintett vállalkozások költségeinek határt kell szabni, ezt a célt szolgálja az adatátviteli díjak hatósági árassá tételére vonatkozó javaslat. Félő, hogy az adatátviteli díj szabályozatlansága monopolhelyzetet teremt, ami a versenyjog szabályaiba ütközik, ez ellen fel kell lépni – tette hozzá az elnök. Mint azt a Piac&Profit is megírta, az adatforgalmi tarifákat eddig csak néhány szolgáltató tette közzé, ezek közül azonban több forintra megegyezik. A piacon jelenleg elérhető legalacsonyabb havi adatforgalmi díj nettó 2300 forint. A tarifákat korábban több tízezresre becsülték, igaz, hogy még a mozgóárusok sem kaptak mentességet az adatszolgáltatás kötelezettsége alól.

Ki kellene terjeszteni a támogatást

Egyes megyékben az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások fele bérelni szeretné a pénztárgépet, mások pénztárgépük átalakításával szeretnék biztosítani az online kapcsolatot, ezekre a megoldásokra is ki kellene terjeszteni a támogatást – tette hozzá. A támogatási rendszer ugyanis jelenleg csak az új pénztárgépek beszerzéséhez nyújt segítséget (pénztárgépenként 50 ezer forintot,) az MKIK szerint a rendszer kiterjesztésére lenne szükség. (A támogatás egyéb részleteiről innen tájékozódhat.)

20 milliárdba kerül az államnak a támogatás
Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára szerint még az idén megtérül az állam által az átállás támogatására fordított 20 milliárd forintos összeg. Az államtitkár a Népszabadságnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a kasszákból származó pluszbevétel már az idén meg fog jelenni a költségvetésben.

A kamarai tapasztalat szerint a támogatást a feltételek miatt sok vállalkozó igénybe sem tudja venni, akik igénybe vehetik, azokat további időkorlátba szorítja a december 31-i beüzemelési határidő – mondta Parragh László, aki szerint várhatóan számos kisvállalkozás be fogja fejezni tevékenységét az online pénztárgépekkel kapcsolatos magas költségek miatt.

A támogatás kapcsán ugyanakkor némi bizonytalanságot kelthet, hogy a pénztárgépek cseréjére vonatkozó rendelet nem szabályozza, hogy a szuperkasszák bruttó vagy nettó árából vonják-e le az 50 ezer forintos támogatást – írja a Világgazdaság hétfői számában. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a lapnak elmondta, hogy szerinte a nettó árból kellene levonni a támogatást, különben a meghirdetettnél kevesebb pénzhez jutnának a kereskedők. Ráadásul Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke korábban a Piac&Profitnak azt nyilatkozta, az ötvenezres támogatás is kevés.

Még mindig gondok a beszerzéssel

Parragh László szerint bár a beszerzési határidő kitolása érezhetően csökkentette a pénztárgépek piaci árát, illetve a tárca támogatása is örvendetes hatást gyakorolhat erre, a nehéz helyzetben lévő vállalkozások további segítségre szorulnak. Mint azt korábban megírtuk, a szeptember elsejei átállás után még egy hónapig – a korábban megjelent hírekkel ellentétben – „csak” a kód meglétét ellenőrzik, október elsejétől azonban a kereskedőknek már vagy az új pénztárgéppel, vagy visszaigazolt rendeléssel is rendelkezniük kell.  (Mint azt közöltük, a múlt héten a NAV és az NGM is több közleményt adott ki, amelyben ez a határidő még nem szerepelt.)

A vállalkozók visszajelzései alapján a 2013. augusztus 31-i bevezetési határidő után pár nappal a helyzet az, hogy bár a pénztárgépek engedélyezése felgyorsult, de a pénztárgéptípusok száma egyidejűleg nem növekedett arányosan (jelenleg 14 engedéllyel rendelkező pénztárgép van, ez 6 forgalmazót és 5 pénztárgéptípust takar). A végfelhasználók szempontjából a pénztárgépek beszerzése, finanszírozása továbbra is megoldatlan – mondta Parragh László.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az online pénztárgép megrendelésekor a vállalkozóknak nagyon körültekintően kell eljárniuk, feltétlenül meg kell győződniük arról, hogy a típust a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal engedélyezte. Az engedélyezett online géptípusokról a Hivatal honlapján lehet tájékozódni. Az engedélyezett típusok listája megtalálható az MKIK honlapján is (www.mkik.hu). Fontos az is, hogy betartsák a NAV és az NGM közös megállapodásából született újabb határidőt, amely szerint 2013. szeptember 30-ig meg kell rendelniük az új pénztárgépet, mert ezt követően a revizorok már a visszaigazolt megrendelőt is kérhetik – tette hozzá.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor