Átírná az áfaszabályokat Brüsszel

2016. április 08. péntek - 11:02 / PP/MTI
  •    

Az áfaszabályozás (általános forgalmi adó) korszerűsítése érdekében cselekvési tervet terjesztett elő az Európai Bizottság, hogy a hozzáadottérték-adó rendszere egyszerűbbé, a csalással szemben ellenállóbbá és fokozottabban vállalkozásbaráttá váljon.

az ekb döntést várja a piac

Kép: SXC

A szabályokat sürgősen frissíteni kell, hogy jobban támogassák az egységes piacot, megkönnyítsék a határokon átnyúló kereskedelmet, lépést tartsanak napjaink digitális és mobil gazdaságával – jelentette be az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa. Pierre Moscovici szerint a várt áfabevétel és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbség a tagállamokban 2013-ban közel 170 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) tett ki. A becslések szerint csak a határokon átnyúló csalás nagyjából 50 milliárd eurós áfakiesést okoz évente az Európai Unióban. „Rengeteg pénz megy így veszendőbe, amelyet például a növekedés és a foglalkoztatás fellendítésére lehetne fordítani. Ideje már, hogy visszaszerezzük ezt az összeget” – fogalmazott.

Az élelmiszeriparban van nagy gáz
A tejtermelők demonstrációja ráirányította a figyelmet, hogy mekkora gondot jelent az áfacsalások rendszere a magyar élelmiszeriparban. nemcsak a tej és tejtermékek körül van baj ugyanis: gyümölcspiacról vészjósló hírek érkeznek, a tojáspiac is megzápulóban van. Felmérések szerint az összes áfa negyede landol az adócsalók zsebében.

A cselekvési terv meghatározza a jövőbeli egységes európai áfarendszer alapelveit. Rövid távú intézkedéseket foganatosít az áfacsalás kezelésére, valamint az áfa mértékének rugalmasabb meghatározására. Kitér az e-kereskedelemre vonatkozó szabályok egyszerűsítésére a digitális egységes piaci stratégiával összefüggésben, valamint a kkv-k tennivalóinak egyszerűsítését szolgáló átfogó áfacsomagra irányuló tervekre is – mondta a biztos. „Emellett szeretnénk nagyobb autonómiát biztosítani a tagállamoknak azt illetően, hogy miképpen határozzák meg saját kedvezményes áfamértékeiket” – tette hozzá. A jelenlegi szabályok értelmében ugyanis a tagállamok a nulla százalékos és kedvezményes áfa alkalmazásakor nem térhetnek el az áruk és szolgáltatások előre meghatározott jegyzékétől.

A javaslatban két lehetőség szerepel: az egyik szerint fennmaradna a 15 százalékos minimális általános adómérték, és a tagállamoktól származó információk alapján rendszeresen felülvizsgálnák a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét. A másik lehetőség eltörölné a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét. Ez utóbbi esetén biztosítékokat kellene bevezetni a csalás megelőzése és az egységes piacon belüli tisztességtelen adóverseny elkerülése érdekében. Mindkét lehetőség szerint fennmaradna a jelenleg alkalmazandó nulla százalékos és kedvezményes áfa.

Az egész áfát csökkenteni kellene
A sertésáfa csökkentése kapcsán újra napvilágra került a magyar adórendszer legnagyobb gondja: a túl magas áfakulcs. Európa legmagasabb forgalmi adója ugyanis adóelkerülésre ösztönzi a vállalatokat, a feketegazdaságban eltűnő pénz mennyisége több százmilliárd forintra tehető.