Árgus szemekkel figyeljük a gyorsjelentéseket

2016. október 11. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Kezdődik a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. Ahogy lenni szokott, elsőként az Alcoa teszi közzé számait, és már piacnyitás előtt megtudjuk, hogy sikerült-e hozni a társaságnak az elemzői várakozásokat. A következő hetekben valamennyi fontosabb társaság jelenteni fog, a nyugat-európai piacon azonban csak október végén kezdődik a jelentési időszak.

beindult az üzlet

Kép: Pixabay

Tegnap a kőolaj volt a figyelem középpontjában, Putyin szavai után emelkedett több hónapos csúcsra az árfolyam. Az S&P500 grafikonján egy izgalmas alakzat körvonalazódik, méghozzá egy háromszög formáció. Csökkenő volatilitás, szűkülő mozgástér jellemző, és az utóbbi hetekben már csak egy nagyon szűk tartományban mozgott az árfolyam. Hamarosan egy nagyobb mozgás jöhet az alakzatból, ezért érdemes figyelemmel kísérni a kitörést, mert rövid idő alatt nagy utat járhat be az index.

USA

Jó hangulatban telt a hétfői kereskedés a részvénypiacokon, az indexek mérsékelt emelkedéssel zártak (Dow Jones 0,49%, S&P500 0,46%, Nasdaq 0,69%). A chicagói Fed elnök Charles Evans tegnapi beszédében azt mondta, hogy a kamatemelést támogatók száma hamarosan változhat, szerinte „világos és meggyőző jelek” vannak arra vonatkozóan, hogy az infláció belátható időtávon elérheti a 2%-ot, ezért ha az adatok továbbra is kedvezően alakulnak, akkor a kamatemelés támogatása egy „megfelelő és egyszerű döntés”.

A Twitter árfolyama több mint 11%-ot zuhant, miután a Bloomberg arról írt, hogy nem lesz felvásárlás. Ma kezdődik a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, szokás szerint az Alcoa publikálja számait piacnyitás előtt. A profitvárakozás 34 cent részvényenként, a tavalyi 21 cent után.

Európa

Pozitív hangulatban telt az európai kereskedés. A DAX 1,3%-ot a CAC40 1,1%-ot, a FTSE100 0,8%- ot emelkedett. 6 éve nem ugrott ekkorát a német export, mint idén szeptemberben. Az export hó/hó alapon 5,4%-kal, év/év alapon pedig 9,8%-kal bővült, jelentősen felülmúlva a piaci várakozásokat, ami 2,2% volt a hó/hó alapú mutatóra. Ezzel párhuzamosan az import 3,0%-kal bővült az előző havi értékhez képest, miközben a piac csak 0,7%-os emelkedésre számított. Az export megugrása elsősorban a Kínával folytatott élénkülő keresletnek tulajdonítható.

Az eurócsoport pénzügyminiszterei jóváhagyták Görögország számára a mentőcsomag újabb, 1,1 milliárd eurós részletét. Vagyis a pénzügyminiszterek kedvezően ítélték meg az eddig végrehajtott görög reformokat. A jóváhagyás leginkább csak formaiság volt, lehetett rá számítani. A pénzügyi piacok a 11.00-kor megjelenő német ZEW adatokra figyelhetnek. A piaci várakozások szerint mind a jelenlegi helyzet megítélése, mind a jövőbeli komponens mérsékelten javulhat.

Olaj, arany

A WTI típusú kőolaj árfolyama 51,3 dollárra, a brent típusú kőolaj árfolyama pedig 1 éves csúcsra, 52,95 dollárra emelkedett. Az olajár emelkedésében jelentős szerepet játszott, hogy Putyin azt nyilatkozta: Oroszország is kész befagyasztani olajkitermelését, sőt akár az OPEC-hez hasonlóan a kitermelését is hajlandó lenne csökkenteni. Ezzel pedig egyrészt megnőtt a novemberi OPEC megállapodás esélye is, hogy sikerül országokra is lebontani a kitermelés csökkentését. Másrészt Oroszország önkéntes csatlakozásával a korábban vártnál nagyobb lehet a kitermelés csökkenés, így pedig még korábban egyensúlyba lendülhet az olaj kereslete és kínálata. Az arany árfolyama 1260 dollár környékén stabilizálódni látszik a múlt heti méretes zuhanást követően és a technikai indikátorokon egyfajta fordulat jelei kezdenek megmutatkozni. Ugyanakkor fundamentális oldalról továbbra is a Fed lehetséges decemberi kamatemelése a legfontosabb, ami viszont változatlanul inkább lefelé nyomja az arany árfolyamát.

Devizák

Tegnap ismét erősödött a dollár az euróval szemben, és újra a 200 napos mozgóátlag alá került a devizapár, ráadásul a szűkülő alakzatból is kitört lefelé az árfolyam. A tegnapi kereskedésben 1,114- ig esett a devizapár, a hajnali kereskedésben pedig 1,112-ig zuhant tovább a kurzus. Folytatódhat a dollár erősödése, a következő támasz 1,107-nél található. A tegnapi kereskedésben elbizonytalanodott a forint, és a 305 forintos ellenállás alatt oldalazott az árfolyam. A reggeli kereskedésben némi forinterősödés látható, és már 304 forintot közelíti a kurzus. Fordulós jelzések továbbra sem láthatóak az EUR/HUF devizapárban, így rövidtávon tovább erősödhet a forint.

Távol-Kelet

Vegyes teljesítmény jellemezte az ázsiai piacokat. A hosszú hétvégéről visszatérő Hang Seng 1,3%- ot csökkent, miközben a Shanghai index 0,3%-ot a Nikkei pedig 1%-ot tudott emelkedni. Az olajár emelkedéssel összefüggésben főleg az energetikai vállalatok teljesítettek kiemelkedően.

A Samsung ismét azt kérte a felhasználóktól, hogy ne használják Galaxy Note 7 készülékeiket a tűzveszély miatt és ezzel párhuzamosan a készülékek értékesítését is felfüggesztették. Ezek alapján továbbra sem sikerült megnyugtató megoldást találni a tűzesetekre. A hírre a Samsung árfolyama további 7%-os eséssel reagált. Japán 2007 augusztusa óta a legnagyobb folyó fizetési mérleg többletet publikálta. A többlet 23%-kal lett magasabb, mint egy évvel korábban és lényegesen magasabb, mint a piaci várakozás.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”