Árfolyamkockázat helyett devizaalapú könyvvitel

2010. május 14. péntek - 22:35 / piac-profit.hu
  •    

A BDO Magyarország tapasztalatai szerint az idei évben nőtt azon cégek száma, amelyek a forint árfolyamának ingadozásából származó kockázatok kivédésére, áttértek a devizaalapú könyvvezetésre. „Számos ügyfelünk az előző pénzügyi évben több tízmillió forintos veszteséget volt kénytelen elszámolni az árfolyamváltozások miatt. A számviteli törvény 2010-től hatályos módosításai eredményeként azonban, bármely vállalkozás elkészítheti euróban éves beszámolóját." - hívja fel a figyelmet Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég partnere. 

Az elmúlt egy hónapban a forint árfolyama igen jelentős ingadozást mutatott a vezető devizákhoz képest: a hazai fizetőeszköz az euróval szemben néhány nap alatt 7%-ot, míg a dollárhoz viszonyítva 15%-ot gyengült. Egy, a jelenlegihez hasonló időszakban a cégek árfolyamkockázatai könnyebben kivédhetőek a devizaalapú könyvvitellel, ráadásul így a BDO nemzetközi cégcsoport tapasztalatai szerint, a cégek számára sokkal könnyebbé válik a tervezhetőség az országok közötti tranzakciók során.

„Az idei évtől a korábbi szigorú szabályozás jelentősen enyhült, így manapság bármely vállalkozás könyvelhet euróban, amennyiben az üzleti év első napját megelőzően rögzítette ezt a számviteli politikájában és a létesítő okiratát e szerint módosította. Továbbá a változást a Cégbíróságon is be kell jelentenie a cégnek" – fogalmaz Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.

A BDO Magyarország elmondása szerint a vállalatok az euró mellett, jellemzően amerikai dollárban vezetik a könyveiket. „A devizaalapú könyvvitelt választó ügyfeleink a kereskedelmi, illetve a szállítmányozási szektorban tevékenykednek. Azoknak a cégeknek érdemes áttérni, amelyeknek követelés- és kötelezettség-állománya túlnyomó részben devizában jelentkezik. Az eurótól eltérő devizában továbbra is csak azok a vállalkozások vezethetik könyveiket, amelyeknek két egymást követő évben a devizára szóló pénzügyi eszközei és kötelezettségei, illetve bevételei, ráfordításai és költségei meghaladták a 25 %-ot" – mondja Hajnal Péter.

„Fontos megjegyezni azonban, hogy a devizaalapú könyvvezetésre történő áttérés esetén, ettől eltérni öt évig nem lehet. Továbbá a devizaalapú könyvvitel sokkal nagyobb szakértelmet és nagyobb odafigyelést igényel, hiszen az adókat és a járulékokat az áttérést követően is forintban kell nyilvántartani és bevallani, illetve a Munka Törvénykönyve nem engedélyezi a bérek forinttól eltérő devizában történő megállapítását" – hívja fel a figyelmet Hajnal Péter, a BDO Magyarország partnere.