Anti-díjat kaptak a legmeggyőzőbb hamisítványok

2013. március 23. szombat - 12:08 / piacesprofit.hu
  •    

Átadta a 2013-as anti-díjakat az Aktion Plagiarius a tavalyi évben legyártott, az eredetire legjobban hasonlító hamisítványoknak. A három legmeggyőzőbb díjazott tárgy egy utcai lámpa, egy tányérszett és egy vágóeszköz lett.

A német non-profit szervezet, az Aktion Plagiarius 1977 óta minden évben odaítéli a plágium „anti-díjat” az előző évben készült, az eredeti termékre legjobban hasonlító hamisítványok készítőinek. Az aranyorrú, fekete gnómot formázó szobrocska a hamisítással szerzett profitot szimbolizálja – írta a Hamisiítás Elleni Testület honlapja.

A díjat a “legjobb” hamisítványok nyerik

A 2013-as díjakat a szervezet februárban, a Frankfurtban rendezett Ambiente rendezvényen hirdette ki. A legszembetűnőbb hamisítványnak járó díjat, vagyis az első helyezést idén a katari Dohában felállított utcai lámpák tervezőinek ítélték oda. A különleges formatervezésű közvilágítás eredetije Beth Galí tervei alapján Spanyolországban készült. A második helyezést a német Kaufhof kapta egy olyan tányérszett gyártásáért, amely a londoni Studio Levien eredeti terveit követi. A harmadik díjat a német Adolf Würth cégnek ítélték oda a szintén német Gebr. Schröde termékét másoló vágóeszköz utángyártásáért.

A Home Accents Today beszámolója szerint az Aktion Plagiarius minden éven az Ambiente rendezvényén, egy kiállítás keretében mutatja be a kirívó és díjazott utánzatokat. A másolt darabokat eredetijük mellé kiállítva mutatják be. A rendezvényt követően a másolatok az Aktion Plagiarius által Solingen városában üzemeltetett Plágium Múzeum (Museum Plagiarius) állandó kiállításának részeként megtekinthetők.

A szervezet alapítója, Rido Busse a díjak átadása kapcsán hangsúlyozta, hogy a díjazással arra kívánják felhívni a figyelmet, az eredeti termékek lemásolása milyen következményekkel, gazdasági hatással jár, és miért elítélendő.

Busse arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió 2011-es statisztikái szerint az előző évhez képest 15 százalékkal több, mintegy 1,3 milliárd dollár értékű hamisított árut foglaltak le az európai vámszervek, amely növekedés javarészt az internetes rendelések egyre nagyobb számának köszönhető. A szakértő szerint a probléma oka az lehet, hogy a fogyasztók odafigyelés nélkül vásárolnak online, nem számolva azzal, hogy hamisítványt rendelnek. Busse mind a fogyasztókat, mind a kiskereskedőket arra biztatja, hogy nagyobb körültekintéssel rendeljenek és lehetőségeikhez mérten győződjenek meg a beszerezni kívánt termékek eredetiségével. Ha pedig visszaélést tapasztalnak, segítség a hatóságok munkáját azzal, hogy a problémát bejelentik.

Magyar vállalkozásokat fenyegetnek a hamis áruk
Hazánkban olyan mennyiségben jelennek meg a szabadalomsértő úgynevezett „klón” nyomtatókazetták, hogy azok kiszorítják a magyar gyártók és forgalmazók termékeit. Az illegális importáruk nemzetközi szabadalmakat sértenek, környezetszennyezők, forgalmazásuk jogi következményekkel járhat és hosszútávon nagymértékű munkahelymegszűnéshez vezethet Magyarországon.