Angyalföld a lakásvásárlók Mekkája! De miért?

2016. szeptember 30. péntek - 20:22 / piacesprofit.hu
  •    

A fővárosi lakásépítés kiemelt célterülete Budapest XIII. kerülete, és ebben a válság évei sem mutattak változást. Elemzésünk azt vizsgálja, milyen tényezők vezettek ahhoz, hogy ilyen népszerű lett a kerület a lakásvásárlók és a fejlesztők körében.

Az új építésű lakásokra alig van kereslet - Kép: Pixabay

Az új építésű lakásokra alig van kereslet – Kép: Pixabay

Tavaly közel 3400 lakástranzakció zárult le a XIII. kerületben, amely a második legtöbb a fővárosi kerületek közül. Ezen belül az új építésű lakásvásárlások aránya 7,4 százalék, ami az egyik legmagasabb Budapesten. Az Otthon Centrum adatai alapján, a 2016 első nyolc hónap eladásait az előző év azonos időszakához viszonyítva a XIII. kerületi használt, téglaépítésű társasházi lakások esetén az átlagos négyzetméterenkénti vételár 35 százalékkal nőtt. Ez az egyik legmagasabb árnövekedés a fővárosi kerületek között, messze a legnagyobb tranzakciószám mellett.

A panellakásoknál 40 százalékos volt a fajlagos átlagár-növekedés, míg az új építésűek esetében is közel 10 százalék volt egy év alatt. Az átlagár 511 ezer Ft/m2 volt az új lakások esetében, és gyakorlatilag ezzel egyező 513 ezer Ft/m2 a használt téglaépítésű társasházi lakásoknál, ami arra mutat, hogy nagyobbrészt az újszerű használt lakások forognak. A panelek átlagára 351 ezer Ft/m2 volt a kerületben. Ez is mutatja, hogy Angyalföld felkapott célpont, és ennek több oka is van. Az egyik a kerület jó infrastrukturális kiépítettsége, a másik, hogy ebben a városrészben folyamatosan zajlik az ingatlanfejlesztés.

A kerületben már a 2000-et követő lakáspiaci fellendülést megelőzően beindult néhány nagy társasház építése, elsőként az Újlipótváros közelében, majd a Duna parton, a FOKA-öböl környékén. A válság során a látványos, több ütemre tervezett nagyberuházások megtorpantak ugyan, de folyamatos volt a lakásépítés. A 2014-et követően élénkülő piacon a fejlesztések részben a már bevált helyszíneken folytatódtak (Angyalföld és a Duna-part), részben pedig új területek is lendületet kaptak. Így megemlíthető a Lőportárdűlő városrész, ahol több nagy projekt van előkészítés alatt, Vizafogó, ahol folytatódnak a megkezdett beruházások, és szintén beépítetlen fejlesztési területek találhatók, illetve a 2017-es vizes világbajnokságra jelenleg építés alatt álló Dagály úszókomplexum környéke.

A kerület belső részén, Újlipótvárosban és az ezzel közvetlenül határos tömbökben, a kialakult városszövet már jóval kevesebb új fejlesztésre ad lehetőséget, kivéve a Lehel tér szomszédságában a Westend bevásárlóközponttól északra található (egykor a projekt II. ütemeként ismert) nagy kiterjedésű területet, amelytől északra a kerületi városrehabilitáció keretében újabb szanálások révén további fejlesztési lehetőség jön létre. A terület adottságai alapján a lakás és nem lakás funkciók egyaránt megjelenhetnek itt, lehetőséget teremtve egy új 21. századi városi életminőség megteremtésére hosszabb távon.

Fogynak a „bármennyiért” vevők az ingatlanpiacon
Az eladók az elmúlt negyedévben is a reálisnál magasabb árakon hirdették meg lakásaikat, amelyek csak lassan keltek el, így nőtt a választék. Ez viszont azzal jár, hogy a tulajdonosok még nehezebben tudják értékesíteni ingatlanaikat, mint néhány hónappal ezelőtt. Ráadásul egyre kevesebb az olyan vevő, aki gyorsan és „mindenáron” szeretne vásárolni.